18:56 30.03.2021

Експерти ВООЗ визнали інцидент у лабораторії найменш імовірною версією походження COVID-19

2 хв читати
Експерти ВООЗ визнали інцидент у лабораторії найменш імовірною версією походження COVID-19

Версія про те, що інцидент у лабораторії в КНР спричинив поширення COVID-19, "украй малоймовірна", дійшли висновку експерти місії Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з пошуку джерела пандемії.

"Версію про поширення вірусу внаслідок інциденту в лабораторії було визнано вкрай малоймовірним варіантом", - ідеться в доповіді за підсумками місії, оприлюдненій на сайті ВООЗ. Раніше експерти за підсумками поїздки до Китаю заявляли, що ця версія, на їхню думку, не найбільш імовірна.

Обладнання у трьох лабораторіях в Ухані, які працюють над діагностикою коронавірусів і розробкою вакцини, перебуває на високому рівні біобезпеки, а програми з відстежування здоров'я персоналу не повідомляли про респіраторні захворювання, порівнянні з COVID-19, за кілька місяців до грудня 2019 року, зазначили експерти ВООЗ.

"Уханська лабораторія, яка переїхала 2 грудня 2019 року, не повідомила про жодні порушення або інциденти, пов'язані з переїздом. Вони також повідомили, що не зберігали й не провадили лабораторну діяльність над коронавірусами або іншими вірусами кажанів перед спалахом захворювання", - повідомляється в доповіді.

Найімовірніше, COVID-19 потрапив до людського організму через посередника-носія, вирішили вчені. Серед інших гіпотез, які у ВООЗ визнали можливими, але менш імовірними, опинилися пряме зоонозне поширення або зараження через заморожені продукти.

На початку року експерти ВООЗ вирушили в Ухань, де COVID-19 було виявлено вперше, щоб визначити джерело пандемії. За підсумками поїздки вчені заявили, що це питання все ще залишається відкритим.

Версію про походження COVID-19 із китайської лабораторії озвучували, зокрема, в адміністрації колишнього президента США Дональда Трампа.

Водночас глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус у вівторок заявив, що вважає за потрібне ретельніше вивчити цю версію.

"Хоча команда фахівців дійшла висновку, що лабораторний витік - це найменш імовірна гіпотеза, це потребує подальшого розслідування з додатковими місіями, куди входитимуть експерти, яких я готовий задіяти", - наводять європейські ЗМІ слова глави ВООЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА