20:11 23.04.2021

Українські лікарі вперше за 13 років пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту

2 хв читати
Українські лікарі вперше за 13 років пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту

У Києві лікарі вперше за 13 років здійснили трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту від родича, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослій людині від родича. Пацієнтом став 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття. Сьогодні, 23 квітня, після успішної операції його виписали з Київського центру ТКМ", - зазначено в повідомленні в соцмережі Facebook.

Як повідомляється, у грудні 2020 року у пацієнта діагностували важку форму апластичної анемії. Єдиним варіантом лікування була трансплантація кісткового мозку. Донором став його 20-річний брат.

"Забір клітин відбувся 16 березня 2021 року в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит". 17 березня після 13-річної перерви відбулася операція з трансплантації кісткового мозку дорослому пацієнту від донора. 23 квітня, на 36 день після операції, Олександра Цимбалюка виписали з Київського центру ТКМ", - повідомляють у МОЗ.

Зазначається, що Київський центр трансплантації кісткового мозку - єдине місце в країні, де робили такі операції. З 2003 року їх зробили шість, останню - у 2008 році. Після цього через відсутність специфічного обладнання змушені були припинити. Відтоді дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, навіть маючи донора серед родичів, були змушені їхати за кордон.

У 2020 році коштом Міністерства охорони здоров'я України за кордон для трансплантації кісткового мозку відправили 138 дорослих пацієнтів. Вартість однієї операції становила понад 3,5 млн грн.

Наразі трансплантації в Україні повністю оплачує МОЗ. Вартість трансплантації кісткового мозку в Київському центрі ТКМ становила 1 млн 360 тис. грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА