18:44 11.06.2021

Запуск механізму ДКД дасть змогу зняти з пацієнтів вантаж самостійного фінансування інноваційного лікування раку - думка

2 хв читати
Запуск механізму ДКД дасть змогу зняти з пацієнтів вантаж самостійного фінансування інноваційного лікування раку - думка

Запуск механізму договорів керованого доступу (ДКД) дасть змогу зняти з пацієнтів вантаж самостійного фінансування інноваційного лікування онкологічних захворювань, вважає головний лікар Національного інституту раку Андрій Безносенко.

"Чимало сучасних ефективних препаратів від раку, які вийшли на ринок, вони вже зареєстровані в Україні, але їх немає у держзакупівлі, їх не покриває тариф НСЗУ, і пацієнт має сам платити за них. Забезпечити таким лікуванням ми не можемо, пацієнтам доводиться купувати їх власним коштом, тому потрібно впроваджувати механізм ДКД, який дасть можливість центральному закупівельному агентству "Медичні закупівлі України" (МЗУ) купувати їх не через процедуру ProZorro, а домовлятися з виробником про певну кількість із великим дисконтом", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах круглого столу "Роль своєчасної діагностики та лікування нейроендокринних пухлин" у Києві в четвер.

Безносенко зазначив, що йдеться про дорогі препарати, вартість лікування якими може досягати сотень тисяч гривень за курс.

"ДКД - це практика загальноєвропейська, вона набагато здешевлює лікування і знімає фінансову токсичність із родини пацієнта. Цих договорів очікують і виробники, і пацієнти, і лікарі", - сказав він.

Безносенко наголосив, що впровадження практики ДКД дасть змогу, зокрема, ліквідувати "сірий ринок лікарських засобів, коли пацієнти привозять препарати у сумках із Польщі, Туреччини, РФ".

Як повідомлялося, законопроект про забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за ДКД (реєстраційний №4662) був проголосований Верховною Радою в першому читанні 2 червня.

Водночас 10 червня МОЗ перенаправило понад 1,2 млрд грн на фінансування 249 ковідних лікарень коштом, передбаченим для впровадження договорів керованого доступу (ДКД).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА