17:39 18.08.2021

Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава - думка

2 хв читати
Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава - думка

Розгорнути в Україні власне виробництво вакцин може лише держава, для цього необхідно дати гарантії викупу щонайменше на десять років, вважає голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

"Світ рухається в напрямку побудови системи біологічної безпеки. Україна вже зіткнулася з дефіцитом вакцин проти COVID-19. Локалізація виробництва вакцин шляхом трансферу технологій могла б стати оптимальним варіантом вирішення ситуації", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи можливість створення вакцинного виробництва в Україні.

За розрахунками Шимківа, зокрема, обсяг виробництва вакцин проти COVID-19 має становити майже 40 млн доз, для організації такого виробництва міг би бути створений консорціум за участю локальних і міжнародних фармвиробників.

"Розгортати в країні власне виробництво вакцин може лише держава – її роль в цьому процесі вирішальна. Необхідно створити законодавчі умови, визначитися з обсягами й дати гарантії викупу щонайменше на десять років. Цю модель ми пропонували уряду. Такий приклад існує в Австралії, де створено консорціум за участю локальної фарми і міжнародних виробників, і держава взяла на себе зобов'язання викупу певного обсягу протягом певного терміну", - сказав він.

Шимків зазначив, що фармакологічна компанія "Дарниця" опрацьовувала кейс виробництва вакцин. "Технологічно виробляти ту саму РНК-вакцину не так уже й складно, витрати на створення такого виробництва становлять майже $10-15 млн. Необхідні фахівці в Україні є, "Дарниця" і низка інших компаній готові в це інвестувати", - сказав він.

Шимків звернув увагу, що до пандемії МОЗ закуповувало за рік у середньому 5 млн доз вакцин проти десяти інфекційних захворювань, внесених до національного календаря щеплень.

Фармацевтична компанія "Дарниця" - лідер фармринку України в натуральному вираженні. Компанія заснована в 1930 році. Стратегічні напрями розвитку портфеля - кардіологія, неврологія та вирішення проблем болю. Бенефіціари компанії - сім'я Загорій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА