Інтерфакс-Україна
15:37 04.10.2021

Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

2 хв читати
Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

 Індійські вчені встановили, що дієта з високим вмістом солі активізує імунітет до онкологічних захворювань, повідомляє видання Сибірського відділення РАН "Наука з перших рук".

Зазначається, що ракова пухлина, крім зниження рівня глюкози в крові, спричиняє розлад електролітного балансу, зокрема зниження в крові рівня натрію. Припущення про те, що іони калію і натрію впливають на ріст ракових клітин, було вперше висловлено ще в 1933 році.

Учені імплантували лабораторним мишам клітини меланоми - злоякісного утворення шкіри, які розвинулися в пухлини.

Одна група таких мишей отримувала їжу зі звичайним (0,9%) вмістом солі, інша - на 1% вище за норму і третя група - високосольову (на 4% вище за норму).

У перших двох групах рівень іонів натрію в крові виявився більше ніж на третину нижчий порівняно зі здоровими тваринами, проте в третій рівень натрію відновився до норми.

"У цих мишей був також пригнічений ріст пухлин, які до того ж давали менше метастазів, а виживаність була вищою", - йдеться в публікації.

Виявилося, що в мишей, які їли багато солі, активніше працювали натуральні кілери (NK-клітини) - лімфоцити, які вміють розпізнавати та знищувати пухлинні клітини, перша вроджена лінія оборони організму.

Дослідники також ввели мишам антитіла, які захищають імунні клітини від впливу пухлини, клітини якої у звичайних умовах зв'язуються з особливими рецепторами на лімфоцитах і блокують їх розмноження.

"Виявилося, що якщо таку терапію в мишей поєднувати з високосольовою дієтою, то швидкість зростання меланоми у них пригнічується в 10 разів", - зазначено в повідомленні.

Потім учені за допомогою антибіотиків "вимкнули" кишкову мікрофлору у групи мишей на високосольовій дієті, й сіль перестала справляти захисну протиракову дію.

З'ясувалося, що дієта зі збільшеним вмістом солі підвищує проникність кишкової стінки, й біфідобактерії змогли переміщатися з кишечника мишей безпосередньо до місць розташування пухлин.

Цей висновок було підтверджено експериментальним уведенням біфідобактерій безпосередньо в пухлину, в результаті чого в ній підвищився рівень гіпурату - речовини, що стимулює імунні клітини.

"Отже, основою підвищення протипухлинного імунітету в разі високосольової дієти є взаємодія між біфідобактеріями, як важливої частини кишкової мікрофлори, та NK-клітинами. На практиці це означає, що сіль, як мінімум, може посилити ефект імунотерапії раку й, цілком можливо, не лише в мишей, а й у людей", - підсумовує видання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

МОЗ пропонує дозволити маркетингові послуги для безрецептурних ліків до 20%, для рецептурних пропонує плату за наявність до 3%

"Санофі" та одеська клініка Святої Катерини запустили програму стратегічного партнерства

Продажі в аптеках України за квітень знизилися на майже 7% у грошовому вираженні порівняно з березнем

Понад 222 тис. справ розглянуто в системі оцінювання повсякденного функціонування – МОЗ

МОЗ планує до кінця 2025р розширити мережу центрів ментального здоров’я до 200

Запропонована вимога розкриття маркетингових договорів викликає здивування серед міжнародної фармспільноти – Санофі

Держлікслужба видала перший дозвіл на ввезення в Україну субстанції медканабісу

AmCham не підтримує пропозиції щодо змін ліцензійних умов на фармринку

В Україні почався щорічний посилений епіднагляд за холерою

НСЗУ в травні заплатила медзакладам за ПМГ 14,5 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА