Інтерфакс-Україна
15:37 04.10.2021

Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

2 хв читати
Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

 Індійські вчені встановили, що дієта з високим вмістом солі активізує імунітет до онкологічних захворювань, повідомляє видання Сибірського відділення РАН "Наука з перших рук".

Зазначається, що ракова пухлина, крім зниження рівня глюкози в крові, спричиняє розлад електролітного балансу, зокрема зниження в крові рівня натрію. Припущення про те, що іони калію і натрію впливають на ріст ракових клітин, було вперше висловлено ще в 1933 році.

Учені імплантували лабораторним мишам клітини меланоми - злоякісного утворення шкіри, які розвинулися в пухлини.

Одна група таких мишей отримувала їжу зі звичайним (0,9%) вмістом солі, інша - на 1% вище за норму і третя група - високосольову (на 4% вище за норму).

У перших двох групах рівень іонів натрію в крові виявився більше ніж на третину нижчий порівняно зі здоровими тваринами, проте в третій рівень натрію відновився до норми.

"У цих мишей був також пригнічений ріст пухлин, які до того ж давали менше метастазів, а виживаність була вищою", - йдеться в публікації.

Виявилося, що в мишей, які їли багато солі, активніше працювали натуральні кілери (NK-клітини) - лімфоцити, які вміють розпізнавати та знищувати пухлинні клітини, перша вроджена лінія оборони організму.

Дослідники також ввели мишам антитіла, які захищають імунні клітини від впливу пухлини, клітини якої у звичайних умовах зв'язуються з особливими рецепторами на лімфоцитах і блокують їх розмноження.

"Виявилося, що якщо таку терапію в мишей поєднувати з високосольовою дієтою, то швидкість зростання меланоми у них пригнічується в 10 разів", - зазначено в повідомленні.

Потім учені за допомогою антибіотиків "вимкнули" кишкову мікрофлору у групи мишей на високосольовій дієті, й сіль перестала справляти захисну протиракову дію.

З'ясувалося, що дієта зі збільшеним вмістом солі підвищує проникність кишкової стінки, й біфідобактерії змогли переміщатися з кишечника мишей безпосередньо до місць розташування пухлин.

Цей висновок було підтверджено експериментальним уведенням біфідобактерій безпосередньо в пухлину, в результаті чого в ній підвищився рівень гіпурату - речовини, що стимулює імунні клітини.

"Отже, основою підвищення протипухлинного імунітету в разі високосольової дієти є взаємодія між біфідобактеріями, як важливої частини кишкової мікрофлори, та NK-клітинами. На практиці це означає, що сіль, як мінімум, може посилити ефект імунотерапії раку й, цілком можливо, не лише в мишей, а й у людей", - підсумовує видання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Бізнес очікує рішення щодо синхронізації Нацкаталогу цін та переліку реімбурсації

Україна має стати експертом в меддопомозі у разі бойової травми, але знання треба систематизувати - CEO Superhumans

МЗУ розробляє порядок відхилення пропозицій від системних порушників контрактів

Дві київські клініки постраждали від нічної атаки росіян

УЧХ розпочав новий цикл програми соціального відновлення ветеранів та їхніх родин

Зеленський: 11 закладів на Херсонщині мають підземні лікарні

Постраждалі від війни діти зможуть отримати послуги з оздоровлення - Мінсоцполітики

У шкільних чатах пішли повідомлення про ентеровірусну інфекцію, але суттєвого збільшення кількості звернень по меддопомогу не спостерігається – експерт

В епідсезоні 2025/26 поставки вакцин від грипу на ринок зменшилися майже вдвічі – експерт

Кабмін посилив контроль над обігом препарату налбуфін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА