19:44 13.10.2021

Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу

2 хв читати
Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу

Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу, прогнозує голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

"Коли закінчився сезон грипу 2019-2020 року, коли ми увійшли в пандемію COVID-19, ми отримали дані про те, що коінфекція можлива. При цьому, коли одночасно COVID-19 і грип, то ризик смерті зростає вдвічі. У 2021 році з ситуації, яка складається в південній півкулі, ми бачимо, що в сезоні 2021 року грип нікуди не зник з планети і що він поширюється", - сказав він.

Лапій зазначив необхідність вакцинації від грипу.

"Нині ніхто не може сказати на 100%, наскільки грип поведе себе мирно, але вакцинація від грипу це як ремені безпеки, які потрібно пристебнути", - сказав він.

Лапій уточнив, що Україна очікує міжнародну допомогу у вигляді 30 тис. доз вакцини від грипу для медпрацівників клінік, які працюють з пацієнтами з COVID-19.

Крім того, Лапій повідомив, що то НТГЕІ схвалила рекомендацію дозволити вакцинацію від COVID-19 і від грипу в один день. Цю рекомендацію вже підтримав МОЗ і на її основі будуть внесені зміни до відповідних нормативних документів.

"Це рішення вже затверджено, і воно знімає бар'єри. Ми поки не пішли на інші вакцини, але це те, що вже зараз схвалено", - сказав він.

Лапій також повідомив, що МОЗ готує зміни до наказу про порядок проведення вакцинації від COVID-19, які дозволять проводити передвакцинальну підготовку медсестрам.

"Ми зараз маємо звернення з регіонів, колеги пишуть, що вони дуже перевантажені пацієнтами з COVID-19, вакцинацією від COVID-19, чи не час в Україні ввести практику, щоб передвакцинальна підготовка стала процедурою медсестри. Медсестра може поміряти температуру? Може. Медсестра може запитати, як ви себе почуваєте? Може. Зараз у кабінеті вакцинації, як правило, відсутній лікар, і присутня лише медсестра", - сказав він.

"Ми вже схвалили рішення, що можна вакцинуватися одночасно і зараз думаємо, яким чином можна прибрати додаткові бар'єри", - додав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА