10:01 18.10.2021

Американські науковці сумніваються в ефективності універсальної вакцини від коронавірусів

2 хв читати
Американські науковці сумніваються в ефективності універсальної вакцини від коронавірусів

Створення універсальної вакцини проти коронавірусів є можливим, але доцільніше захищатися різними вакцинами від різних родин коронавірусу, йдеться в повідомленні Північно-Західного університету (США).

"До нашого дослідження не було ясно, що якщо ви зазнаєте впливу одного коронавірусу, чи зможете ви забезпечити перехресний захист від інших коронавірусів. І ми показали, що це так", - наведено в повідомленні слова доцента кафедри мікробіології та імунології в Медичній школі Файнберга Північно-Західного університету Пабло Пеналоза-Макмастера.

Зазначено, що є три основні родини коронавірусів, що викликають захворювання людини: сарбековіруси (серед них - SARS-CoV-1, відповідальний за спалах важкого гострого респіраторного синдрому (SARS) у 2003 році, а також SARS-CoV-2, який відповідає за COVID-19), ембековіруси (зокрема HCoV-OC43, який часто є причиною застуди) і мербековіруси (їхній представник викликає близькосхідний респіраторний синдром (БСРС), зареєстрований у 2012 році).

Дослідження засвідчило, що в плазмі крові людей, вакцинованих від SARS-CoV-2, вироблялися перехресно-реактивні антитіла (потенційно забезпечують захист) проти SARS-CoV-1 та коронавірусу застуди (HCoV-OC43).

Також встановлено, що миші, які отримали вакцину проти SARS-CoV-1, розроблену в 2004 році, виробили імунні реакції, які захистили їх від впливу SARS-CoV-2.

"Нарешті, дослідження показало, що попередні коронавірусні інфекції можуть захистити від подальших інфекцій іншими коронавірусами", - йдеться в повідомленні.

Однак миші, які були імунізовані вакцинами проти COVID-19, а потім зазнали впливу коронавірусу застуди (HCoV-OC43, який відрізняється від штаму SARS), були частково захищені від застуди, але захист був набагато менш надійним.

Причина полягає в тому, що SARS-CoV-1 та SARS-CoV-2 генетично схожі, як двоюрідні брати, тоді як коронавірус застуди відрізняється від коронавірусу, що викликає COVID-19, пояснюють науковці.

На їхню думку, з урахуванням відмінностей між родинами коронавірусів, універсальну вакцину, найімовірніше, не буде створено, але може бути знайдено шлях для розробки вакцин для кожної родини коронавірусів.

"Дослідження допомагає нам переоцінити концепцію універсальної вакцини проти коронавірусу. Найімовірніше, її немає, але ми можемо отримати універсальну вакцину для кожної з основних родин коронавірусів, наприклад, універсальну вакцину проти сарбековірусу для SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 та інших коронавірусів, пов'язаних із SARS; або універсальний препарат від ембековірусу для HCoV-OC43 і HKU1, які викликають поширені простудні захворювання", - вважає Пеналоза-Макмастер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА