16:07 11.11.2021

Вчені підтвердили ефективність противірусних препаратів у боротьбі з COVID-19

3 хв читати
Вчені підтвердили ефективність противірусних препаратів у боротьбі з COVID-19

 Вчені та лікарі України, США та Італії обмінялися результатами останніх наукових досліджень у сфері боротьби з коронавірусом та підтвердили ефективність противірусних препаратів у боротьбі з COVID-19.

"Проблема боротьби з пандемією є актуальною і для України, і для всього світу. У нашій країні кількість хворих на COVID-19 зростає щодня. І хоча імунізація населення відбувається досить активно, жодна з вакцин не гарантує, що людина не захворіє. Питання профілактики та лікування COVID-19 на ранніх етапах наразі є вкрай актуальним", - зазначають вчені за підсумками науково-практичної конференції "Нові стратегії лікування COVID-19", організованої фармацевтичною компанією "Фармак" (Київ).

На конференції вчені обговорювали розробку нових та дієвих наявних лікарських засобів, які допомагають під час лікування пацієнтів із COVID-19. Зокрема, особливе місце вони надали результатам досліджень противірусних препаратів, які продемонстрували терапевтичний ефект, поділилися досвідом партнерства у розробці противірусного лікарського засобу прямої дії, розповіли про перспективи розробки інших противірусних препаратів.

"Як працюють противірусні препарати? За розміром вірус набагато менше бактерій, проте це не заважає йому знищувати клітини. Люди часто помилково вважають, що антибіотики можуть знешкодити вірус, але це не так. Важливо розуміти, що антибіотики ефективні лише проти бактерій певного виду. Щоб швидко та ефективно впоратися з вірусом використовують противірусні засоби. На початку хвороби вони зменшують симптоми та скорочують термін хвороби. Варто також розуміти, що такі препарати перешкоджають його розмноженню", - зазначають вчені.

Італійський учений, доктор Інституту хімічних та біохімічних досліджень Ронцоні Стефано Еллі, зокрема, зазначив, що противірусні препарати мають величезний потенціал у боротьбі з пандемією. Він представив дослідження, результати якого демонструють вплив препарату "енісаміум" на SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID-19). "Енісаміум" більше відомий як діюча речовина лікарського засобу компанії "Фармак".

"За результатами доклінічних та клінічних досліджень "енісаміум" підтвердив свою ефективність. Призначення препарату пацієнтам з COVID-19 середньої тяжкості дало змогу полегшити перебіг хвороби у піддослідних, запобігти погіршенню його клінічного стану, уникнути летальних наслідків та скоротити термін перебування у стаціонарі", - зазначив Еллі.

За словами представника державного підприємства "Державний експертний центр" (ДЕЦ) Павла Бабича, позитивний досвід використання зазначеного препарату підтверджують результати дослідження щодо його застосування серед пацієнтів із COVID-19 середнього ступеня тяжкості.

"Проведені дослідження свідчать, що противірусний лікарський засіб, який успішно застосовується в лікуванні грипу та ГРВІ в 11 країнах світу і, як було встановлено зовсім недавно об'єднаними зусиллями вчених України, Німеччини, Великої Британії, виявляє клінічну ефективність також при COVID-19 середнього ступеня тяжкості. "Справді, препарат займає широкий спектр противірусної дії проти РНК-вірусів, що викликають гострі респіраторні захворювання, за рахунок пригнічення ферменту РНК-полімерази вірусу, під впливом якого відбувається його реплікація", - сказав він.

"За результатами досліджень вчених із США, Італії та України можна резюмувати, що противірусні препарати - це потужна зброя у подоланні та запобіганні негативним наслідкам COVID-19", - констатують вчені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА