19:11 22.02.2023

Після реорганізації клінік у некомерційні підприємства у медуніверситетів виникла проблема використання клінічних кафедр – Рахункова палата

2 хв читати
Після реорганізації клінік у некомерційні підприємства у медуніверситетів виникла проблема використання клінічних кафедр – Рахункова палата

Після реорганізації клінік з бюджетних установ на некомерційні підприємства у медичних університетів виникла проблема використання клінічних кафедр, вважають аудитори Рахункової палати.

"Вузи користуються "університетськими клініками" та клінічними кафедрами в закладах охорони здоров'я. Однак після реорганізації клінік з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства з цим існують проблеми. Медустанови не зацікавлені у практиці студентів та участі науково-педагогічного персоналу ВНЗ у наданні медичної допомоги, оскільки пріоритетом їхньої діяльності не є навчання", - повідомляється у звіті Рахункової палати про ефективність використання коштів держбюджету, виділених МОЗ на підготовку медичних і фармацевтичних спеціалістів.

Аудитори зауважили, що заклади охорони здоров'я скорочують площі кафедр, вимагаючи від університетів укладати договори оренди.

"МОЗ не затвердило нову редакцію положення про "університетську клініку", а нормативні акти, що регламентують питання функціонування клінічних кафедр, вимагають удосконалення.

Крім того, Рахункова палата звернула увагу, що через відсутність у семи вишів системи МОЗ симуляційних центрів існує ризик того, що майбутні лікарі мають недостатньо практичних навичок.

Аудитори також вважають, що припинення вимог обов'язкового працевлаштування випускників медвишів "створює ризики нерівномірного забезпечення кваліфікованими медичними кадрами медустанов усіх областей України та непродуктивних видатків держбюджету на їхню підготовку".

Зокрема, аудитори виявили, що лише у двох вишах у 2020–2022 роках 65 випускників інтернатури не відпрацювали обов'язковий трирічний термін. За оцінкою експертів Рахункової палати, це спричинило понад 19 млн грн непродуктивних витрат.

У звіті також зазначено, що у Вінницькій області із 345 випускників вишів, що належать до сфери управління МОЗ, які навчалися за держзамовленням, працевлаштувалися лише 52%.

Крім цього, у Рахунковій палаті попереджають, що чотири виші можуть втратити 76,3 млн грн, які їм заборгували іноземні студенти, які виїхали через війну і не сплатили за своє навчання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА