13:11 18.10.2023

Центральна база даних ЕСОЗ здатна безперебійно працювати в умовах можливих блекаутів - керівник ДП "Електронне здоров'я"

2 хв читати
Центральна база даних ЕСОЗ здатна безперебійно працювати в умовах можливих блекаутів - керівник ДП "Електронне здоров'я"

Центральна база даних електронної системи охорони здоров'я (ЦБД ЕСОЗ) здатна безперебійно працювати в умовах можливих блекаутів, вважає керівник держпідприємства "Електронне здоров'я" Олександр Ємець.

"Фахівці ДП "Електронне здоров'я" постійно проводять аудит безпеки системи й опрацьовують результати. Завдяки вжитим заходам ЦБД продовжувала працювати навіть у періоди блекаутів у 2022 році, й упевнені, що так буде і цієї зими", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Ємець зазначив, що ДП "Електронне здоров'я" для забезпечення стабільної й безперебійної роботи ЦБД працює над балансуванням навантаження й забезпечує максимально можливу продуктивність системи в умовах наявних ресурсів.

"Враховуючи потенційні загрози й виклики в умовах війни, ми вжили всіх заходів, щоб запобігти будь-яким перешкодам у роботі ЦБД під час блекаутів чи кібератак", - сказав він.

Ємець зазначив, що "дані розміщені в різних географічно рознесених дата-центрах". Завдяки мікросервісній і багатокомпонентній структурі ЦБД вдається досягти достатньої гнучкості з погляду оперування й балансування навантаження на систему в досить великому діапазоні. Архітектура системи передбачає два кластери: основний і кластер MPI (Master Patient Index), у якому зберігаються персональні дані користувачів. До них застосовують підвищені вимоги до кібербезпеки, зокрема обмеження доступів і спеціалізована система захисту.

Крім того, перш ніж розгортати функціонал у середовищі, ДП застосовує розробку за циклом SDLC (Software Development Life Cycle).

"За рахунок такого багатоступеневого проходження коду встигаємо протестувати функціональні й нефункціональні вимоги, що висувають до програмного забезпечення. Також проводимо відповідні тестування системи, що допомагає спрогнозувати завантаження й замовити необхідні ресурси, щоб забезпечити стабільну й продуктивну роботу ЦБД", - сказав він.

Ємець наголосив, що ДП "Електронне здоров'я" тісно співпрацює з кіберполіцією, яка інформує держпідприємство про всі потенційні кіберінциденти й вектори ризиків. "Відповідні заходи щодо запобігання дізнаємося з інформаційних бюлетенів і чітко дотримуємося всіх рекомендацій", - додав він.

ЕСОЗ працює в Україні з 2017 року, система зберігає дані про здоров'я близько 35 мільйонів українців. Щодня в системі працюють понад 360 тис. активних користувачів із більш ніж 17 тис. медичних закладів й аптек. Загальна кількість усіх електронних медичних записів у системі перевищила 2 млрд.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА