19:53 23.11.2023

АМКУ рекомендував фармкомпаніям утриматися від необґрунтованих обмежень замовлень і відмов дистриб'юторам

3 хв читати
АМКУ рекомендував фармкомпаніям утриматися від необґрунтованих обмежень замовлень і відмов дистриб'юторам

Антимонопольний комітет України рекомендував 49 фармацевтичним виробникам та імпортерам утриматися від необґрунтованих обмежень замовлень і відмов дистриб'юторам у пролонгації та укладенні договорів на поставку лікарських засобів.

Як повідомляє комітет на своєму сайті, таку рекомендацію АМКУ надав після розгляду "численних звернень від учасників ринків лікарських засобів щодо безпідставної відмови виробників та імпортерів в укладенні (пролонгації) договорів на поставку лікарських засобів із дистриб'юторами".

"Незважаючи на укладені договори дистриб'юторів із виробниками та імпортерами, останні відмовляють у постачанні товару або обмежують перелік лікарських засобів, доступних до замовлення окремим дистриб'юторам, без пояснення будь-яких причин такої відмови, або посилаються на відсутність вільного товарного залишку на складі, або відвантажують товар із урахуванням частки суб'єкта господарювання на ринку", - зазначає АМКУ.

Комітет вважає, що "така поведінка виробників та імпортерів може свідчити про штучне обмеження асортименту та обсягу лікарських засобів, доступних до замовлення певному колу дистриб'юторів".

АМКУ уточнює, що, згідно з отриманою ним інформацією, виробники та імпортери пропонують здійснювати замовлення необхідного товару у двох дистриб'юторів - ТОВ "БаДМ" і СП ТОВ "Оптіма-Фарм, ЛТД", які за підсумками 2022 року мали 85% роздрібного фармринку у грошовому вираженні.

При цьому, за оцінкою АМКУ, за період із 2018 до 2022 року загальна частка конкурентів БаДМ і "Оптіма-Фарм, ЛТД" зменшилася вдвічі, і за підсумками 2022 року становила менше 15%.

"Поведінка виробників та імпортерів лікарських засобів щодо обмеження можливостей для інших дистриб'юторів купувати товар з огляду на ознаки наявності ринкової влади у двох найбільших дистриб'юторів лікарських засобів в аптечний сегмент, може призвести до істотного обмеження конкурентоспроможності інших дистриб'юторів, а надалі і до витіснення їх з ринку та, як один із наслідків, до підвищення цін на лікарські засоби для населення. Такі дії можуть мати негативні наслідки для конкуренції та є неприпустимими на таких соціально значущих ринках", - наголосили в АМКУ.

Для відновлення конкуренції на фармринку комітет також рекомендував виробникам та імпортерам ліків забезпечити реалізацію лікарських засобів дистриб'юторам в обсягах та за асортиментом, зазначених у замовленні на поставку.

Про стан розгляду рекомендацій виробники та імпортери мають повідомити Комітет у 10-денний строк після їх отримання.

"АМКУ надалі уважно вивчатиме та реагуватиме на факти порушень, що виникають на ринках фармацевтики. Наразі нами здійснюється дослідження дій учасників ринків лікарських засобів, у рамках якого найближчим часом виробникам, дистриб'юторам і роздрібним аптечним мережам буде направлено вимоги щодо надання інформації, що дасть змогу отримати об'єктивні дані і визначити можливі порушення на ринку", - наголосив АМКУ.

Як повідомлялося, на початку листопада АМКУ після зустрічі глави комітету Павла Кириленка з представниками дистриб'юторських компаній з різних регіонів України почав вивчати ситуацію на фармринку та наявність чинників, що призводять до подорожчання вартості лікарських засобів. На думку учасників зустрічі, на ринку існує низка чинників, які перешкоджають вільній конкуренції і в результаті призводять до подорожчання ліків для кінцевого споживача.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА