19:46 13.12.2012

У ВР можливі спільні голосування влади й опозиції, а стабільної більшості Партія регіонів не матиме, вважають політологи

4 хв читати

У новій Верховній Раді України можливі спільні голосування влади й опозиції щодо окремих рішень, при цьому стійкої більшості під егідою Партії регіонів не буде, вважають українські політологи.

"Якщо оцінювати перспективи нинішньої Верховної Ради за першими двома днями її роботи, я думаю, що ми побачили всю можливу амплітуду майбутньої роботи парламенту. Найімовірніше, він і надалі працюватиме в такому гарячковому режимі, принаймні до президентських виборів. Оце два обличчя нової Верховної Ради: одне конфліктно-агресивне, а друге - з хитрою усмішкою, яке допускає конструктивні рішення при таємних домовленостях. Ми й те, й те побачили. Учора (12 грудня - ІФ) домінувало конфліктне обличчя Верховної Ради, а сьогодні, я думаю, результативні кадрові рішення стали наслідком закритих кулуарних домовленостей", - сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Він зазначив, що на засіданні 13 грудня Партія регіонів підтримала кандидатуру представника "Свободи" до президії Верховної Ради, а натомість "Свобода" не заважала вирішенню кадрових питань. "Щось схоже буде й надалі. Я не виключаю, що можуть бути окремі спільні голосування в перспективі. Наприклад, у відповідь на пропозиції Європарламенту, Євросоюзу розглядатимуться зміни до виборчого законодавства, буде підготовлено проект виборчого кодексу. Оскільки ця ініціатива йде від ЄС, і, в принципі, в цьому зацікавлена й опозиція, то, можливо, це рішення буде ухвалено спільно. Те саме стосується і деяких інших питань, але це, швидше, будуть епізодичні приклади спільної конструктивної роботи в перспективі. Чим ближче до президентських виборів, тим більше буде конфліктів і протистояння, які ми бачили в перший день", - вважає політолог.

В.Фесенко зазначив, що в четвер було видно один формат більшості в парламенті VII скликання - це більшість за участю Компартії України, але вона працюватиме не з усіх питань. "Зокрема, із соціально-економічних питань комуністи, можливо, голосуватимуть інакше, й доведеться шукати додаткові голоси. Принаймні, потрібно ще близько 15 голосів. Де їх шукати? Є ще кілька нерішучих депутатів із позафракційних. Але, найголовніше, я думаю, спробують знайти режим м'якого "тушкування", непрямий", - сказав він.

Експерт навів приклад, що хтось із депутатів-бізнесменів від опозиційних фракцій може голосувати разом з опозицією, але за одним-двома соціально-економічними законопроектами, в яких, можливо, буде і його лобістський економічний інтерес, він може проголосувати разом із провладними нардепами. "Як це вважати - тушка чи не тушка? Я не думаю, що тут буде таке жорстке ставлення, як до Табалова, а це допоможе більшості вирішувати свої питання із соціально-економічних законопроектів. Особливо з економічних, щодо соціальних буде складніше", - додав він.

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає обрання керівництва парламенту прикладом конструктивної роботи різних політичних сил у Раді VII скликання. "Продемонстровано готовність бодай у якихось питаннях знаходити компроміси, наприклад, хоч як для мене дивно, але Партія регіонів проголосувала за віце-спікера від "Свободи". Тобто, це явний приклад того, що зуміли домовитися. Виходить, "Свобода" йде на якісь домовленості з Партією регіонів. Це такий знак, що й у надалі можливі якісь домовленості", - сказав він.

При цьому експерт упевнений, що гострі політичні питання, наприклад гуманітарні чи зовнішньополітичні, через новий парламент проводити буде дуже важко. "Але й у минулому складі парламенту, ми пам'ятаємо, як голосувалася ратифікація харківських угод: димовими шашками, бійками тощо. Якщо виникне питання, пов'язане з просуванням України в напрямі Митного союзу, то, звісно, буде щось аналогічне. Але, як і тоді, так і тепер, незважаючи на "спецназ опозиції", роль якого відіграє "Свобода", більшість є, і якщо політична воля буде, парламент здатний "продавити" потрібні партії влади рішення", - зазначив М.Погребинський.

Він вважає, що якщо Партія регіонів і зможе довести чисельність своєї фракції до 226 депутатів, то це відбудеться за рахунок "тушок" з опозиційних фракцій, але наразі говорити про це зарано. "Недостатньо буде переманювання представників позафракційних. Я думаю, що це питання "тушок", але воно залишається відкритим. Немає достатньо інформації, щоб серйозно про щось таке говорити. Більшості без комуністів поки що партія влади не має. І поки що не видно перспектив, що завтра вона з'явиться, але виключати цього не можна. Зрозуміло, що хтось із опозиції втече", - міркує політолог.

М.Погребинський повідомив, що, за чутками, комуністи претендують на кілька міністерських посад і на інші позиції у виконавчій владі, але йому нічого не відомо стосовно того, чи готова команда президента задовольнити їхні вимоги. "Щось, мабуть, готові, але про це легко судити, тому що комуністи голосували за прем'єра. Я думаю, що все це узгоджений комплекс рішень. Першого віце-спікера комуністи вже отримали. Думаю, що голосування за прем'єра дорого коштує, і вони, напевно, вже домовилися ще про дещо", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА