12:56 30.01.2013

"Газпром" і "Нафтогаз" зможуть уникнути судового розгляду у зв'язку з вимогою російської компанії про виплату штрафу за недобір газу, сподівається глава Мін’юсту

2 хв читати
"Газпром" і "Нафтогаз" зможуть уникнути судового розгляду у зв'язку з вимогою російської компанії про виплату штрафу за недобір газу, сподівається глава Мін’юсту

Міністр юстиції України Олександр Лавринович сподівається, що "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" зможуть уникнути судового розгляду у зв'язку з вимогою "Газпрому" виплатити $7 млрд штрафу за недобір газу у 2012 році.

"Це питання потребує глибокого аналізу в юридичному спорі, якщо в цьому будуть зацікавлені обидві сторони. Але я сподіваюся, що і газова компанія РФ і НАК "Нафтогаз" знайдуть спосіб для уникнення такого спору", - сказав він на брифінгу в Києві в середу.

О.Лавринович зазначив, що в цьому питанні мають розбиратися юристи.

"Що стосується конкретних претензій, вони виходять із тексту договору. Але, водночас, є й інші позиції в цьому договорі, які можуть використовуватися для того, щоб опонувати тим вимогам, які висувають Україні. Це питання не є абсолютно однозначним. Воно потребує глибокого аналізу", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м.

Практично весь цей обсяг газу імпортовано з Росії НАК "Нафтогаз України" та підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр).

Російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу в 2012 році, виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay. Водночас у держхолдингу наголошують, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російській компанії про намір знизити обсяги закупівлі природного газу у 2012 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА