12:58 26.02.2013

Питання переозброєння ЧФ РФ перебуває на початковій стадії обговорення - МЗС України

3 хв читати
Питання переозброєння ЧФ РФ перебуває на початковій стадії обговорення - МЗС України

Питання переозброєння Чорноморського флоту Російської Федерації перебуває на початковій стадії обговорення і говорити про якісь домовленості ще рано, заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

"Це питання нове і говорити про якісь домовленості ще рано, воно перебуває на початковій стадії обговорення", - повідомив на брифінгу в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Представник МЗС зазначив, що в переозброєнні та модернізації ЧФ РФ зацікавлена російська сторона і з відповідним питанням вона звернулася до України.

Як повідомлялося, це питання порушив російський міністр оборони Сергій Шойгу на зустрічі з главою українського оборонного відомства Павлом Лебедєвим у Севастополі.

Згідно з чинною домовленістю між двома країнами, Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України в 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, зокрема зафіксовано орендну плату в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України - до 28 травня 2017 року.

Вже у квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ у Криму ще на 25 років (після 2017 року) із можливістю його продовження ще на 5 років - до 2042-2047 років.

Однак наявна юридична база не врегулює низку проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ та Москва досі проводять переговори з приводу узгодження порядку пересувань, пов'язаних із діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Єдиним досягненням за останній час у правовому врегулюванні питання перебування ЧФ РФ в Криму стало підписання документа, який врегулював взаємодію сторін у питаннях запобігання надзвичайним ситуаціям у населених пунктах у місцях дислокації підрозділів російського флоту.

Перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник 7 листопада заявив, що до 2012 року заплановано завершити переговори з питань модернізації ЧФ РФ, яка згідно з правовою базою між країнами, має відбуватися суворо за принципом "тип на тип" і "клас на клас" за згодою української сторони. Крім того, в МЗС України повідомили, що Київ і Москва незабаром врегулюють питання пересування підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, проект угоди по якому практично готовий до підписання.

Ще одним проблемним пунктом у переговорах щодо базування Чорноморського флоту Росії в Криму є сплата податків за ввезення товарів для ЧФ РФ, рішення якого досі не зрушили з місця. Москва, як і раніше, наполягає на звільненні від сплати такого податку, а у Києва - протилежна позиція.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА