10:44 27.03.2013

Переозброєння ЧФ РФ має відбуватися за принципом "тип на тип, клас на клас" і не посилювати його військового потенціалу - посол Єльченко

2 хв читати
Переозброєння ЧФ РФ має відбуватися за принципом "тип на тип, клас на клас" і не посилювати його військового потенціалу - посол Єльченко

Посол України в Росії Володимир Єльченко заявляє, що українська сторона після пролонгації термінів перебування Чорноморського флоту РФ у Криму з розумінням ставиться до бажання російської сторони переозброїти свій флот.

"Водночас базові угоди з питань ЧФ РФ від 1997 року чітко закріпили список кораблів та озброєнь російського флоту, які можуть перебувати на нашій території", - сказав дипломат в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з огляду на позитивну динаміку українсько-російського міждержавного діалогу українська сторона готова до обговорення питань, пов'язаних із функціонуванням ЧФ РФ на території України.

"Питання модернізації та оновлення складу російського флоту може бути вирішено виключно шляхом підписання відповідної двосторонньої угоди. Такий міжнародно-правовий акт має закріпити положення про здійснення ротації з дотриманням принципу "тип на тип, клас на клас", а також не привести до посилення військового потенціалу ЧФ РФ на нашій території", - наголосив В.Єльченко.

Як відомо, у квітні 2010 року президенти України та Росії підписали харківські угоди, які продовжили термін перебування ЧФ РФ у Криму ще на 25 років (після 2017 року) з можливістю його продовження ще на п’ять років - до 2042-2047 років. Відтоді російська сторона неодноразово заявляла про бажання переозброїти свій флот у Криму і з відповідним питанням звернулася до української сторони.

Згідно з чинною правовою базою між країнами, модернізація ЧФ РФ має відбуватися суворо за принципом "тип на тип, клас на клас" за згодою української сторони.

Київ розраховує, що ремонт і модернізація техніки та озброєнь російського флоту здійснюватиметься на українських підприємствах ВПК.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено у відкритому доступі на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА