15:02 04.11.2013

Асоціація з ЄС не загрожує торговельно-економічній співпраці України з країнами СНД - Томбінський

2 хв читати

Положення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не обмежують можливості торговельно-економічної співпраці країни з іншими державами, наголошує посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

"В угоді про асоціацію України з ЄС немає якихось негативних положень про співпрацю з країнами СНД та іншими партнерами України. Там узагалі є можливість встановлення зони вільної торгівлі з третіми країнами. Ці можливості відкриті", - сказав він у понеділок на зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації Андрієм Шишацьким.

Дипломат також зазначив, що Вільнюський саміт, на якому планується підписання угоди про асоціацію Україна - ЄС, є дуже важливим у справі подальшого розвитку відносин між українською державою і європейською спільнотою.

"Але не менш важливим є те, що відбуватиметься після саміту. Ми багато говоримо про те, що робитиметься після підписання. Як імплементувати, як прийняти цю угоду", - наголосив Я.Томбінський.

За його словами, одна з головних переваг угоди - це поліпшення стандартів для української продукції, що дасть змогу відкрити нові ринки для українського виробника. "Проблема в тому, яким ключем відкрити ці ринки. А щоб їх відкрити, потрібно бути конкурентоспроможним. Цей шлях полягає в модернізації, впровадженні міжнародних стандартів", - сказав дипломат.

У свою чергу А.Шишацький зазначив, що донецький регіон підтримує курс на євроінтеграцію, позначений президентом України Віктором Януковичем.

"Донбасу потрібні інвестиції, потрібна модернізація, потрібні ринки, а для того, щоб це все отримати, потрібне впровадження європейських стандартів. Звісно, на наших передових підприємствах ми вже маємо ці стандарти, але, звичайно, ми маємо ще досить довго працювати, щоб упровадити такі стандарти в усіх галузях виробництва", - сказав він.

А.Шишацький також висловив думку, що відповідність української продукції європейським стандартам сприятиме і просуванню товарів на світові ринки.

Присутній на зустрічі посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас висловив упевненість, що Україна зробила правильні кроки на шляху до євроінтеграції, і результатом цього стане підписання угоди про асоціацію з ЄС під час Вільнюського саміту 28-29 листопада. Литовський дипломат також зазначив, що за результатами 9-річного членства їхньої держави в ЄС можна говорити про великі вигоди, отримані Литвою від приєднання до європейської спільноти.

"500-мільйонний ринок Європейського Союзу відкрив широкі можливості для збуту наших товарів, якість яких дуже поліпшилася", - зазначив П.Вайтекунас.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА