16:16 06.11.2013

Громадські організації ініціюють повернення Україні корупційних коштів Лазаренка

3 хв читати

Громадські неурядові організації продумали міжнародний механізм повернення Україні корупційних коштів екс-прем'єра Павла Лазаренка: звернулися до департаменту юстиції США та ініціюють створення фонду, куди буде спрямовано кошти після позитивного рішення американського суду щодо конфіскації $250 млн.

"Щоб повернути ці кошти, ми продумали міжнародний механізм. Ми звернулися з офіційною петицією до департаменту юстиції США", - розповіла виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дарина Каленюк у середу на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

За її словами, п'ять громадських організацій підписали меморандум про взаєморозуміння між представниками громадянського суспільства України, об'єднаних ідеєю повернення коштів, вкрадених П.Лазаренком із держбюджету.

Д.Каленюк розповіла, що департамент юстиції США взяв до розгляду петицію громадських організацій із запропонованим у ній механізмом повернення грошей П.Лазаренка за допомогою створення незалежного благодійного фонду з міжнародною наглядовою радою.

Виконавчий директор "Центру протидії корупції" зазначила, що інших відомих спроб представників української сторони повернути кошти П.Лазаренка не було. Такий механізм повернення корупційних коштів державі, за словами Д.Каленюк, було впроваджено в Казахстані у 2007 році.

"Судовий процес у США щодо конфіскації грошей Лазаренка триває ще з 2004 року й досі не вирішений. Причина такої затримки спровокована низкою позовів від різних третіх осіб, які в суді заявили про своє право на гроші Лазаренка. Серед цих позивачів - діти П.Лазаренка, ліквідатори банку в Антигуа, "Газпром" і UTICo", - додала, у свою чергу, керівник каліфорнійської юридичної компанії Offshore Investigations, член ради директорів Міжнародної асоціації з повернення активів Лінда Кендлер.

Учасники ініціативи повернення держкоштів, украдених П.Лазаренком, вважають, що уряд України, який публічно говорить про намір повернути викрадені кошти, має звернутися до департаменту юстиції з підтримкою ініціативи громадських організацій створити такий фонд.

Як повідомлялося, П.Лазаренко, який провів в ув'язненні понад 10 років за фінансові махінації, 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на волю. У США українського екс-прем'єра обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переказаних на зарубіжні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини.

У Генпрокуратурі України тоді заявляли, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, і його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: дачу хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

8 листопада минулого року стало відомо, що П.Лазаренко подав клопотання до імміграційного суду Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. Термін дії його службового та дипломатичного паспортів закінчився, після чого його помістили в ізолятор тимчасового тримання, де перебувають люди з простроченими візами й іншими проблемами з міграційним законодавством.

На початку листопада поточного року адвокат П. Лазаренко Віктор Чевгуз повідомив про можливість депортації його підзахисного зі США. При цьому він висловив сумнів, що П.Лазаренко повернеться в Україну, оскільки проти нього можуть відновити порушені раніше справи.

Днями стало відомо, що Міністерство доходів і зборів України розпочало судовий процес у США та Швейцарії для захисту інтересів держави Україна у справі про розкрадання $200 млн, в незаконному привласненні яких підозрюють групу осіб, зокрема українських екс-прем'єрів Юлію Тимошенко і П.Лазаренка. Міндоходів доручило міжнародній юридичній фірмі Lawrence Graham представляти їхні інтереси в майбутніх судових процесах у низці країн світу і вжити всіх необхідних заходів для найкращого захисту інтересів держави Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА