17:55 20.05.2014

Порошенко та Тігіпко говорять, що самі фінансують свої виборчі кампанії - "Чесно"

3 хв читати

Кандидати в президенти Петро Порошенко та Сергій Тігіпко декларують, що фінансують свої передвиборні кампанії з власних коштів, основну роль у фінансуванні виборчої кампанії Юлії Тимошенко відіграла її партія "Батьківщина", повідомляють активісти руху "Чесно".

"П'ятеро із 21 зареєстрованого кандидата на посаду президента України - Ольга Богомолець, Анатолій Гриценко, Петро Порошенко, Сергій Тігіпко та Юлія Тимошенко - на вимогу громадськості частково розкрили інформацію про фінансування своєї передвиборної кампанії", - сказала виконавчий директор громадської організації "Центр UA" Світлана Заліщук на прес-конференції у вівторок.

Так, у звіті П.Порошенка зазначено, що єдиним джерелом надходжень до його виборчого фонду є власні кошти кандидата. Сума загальних витрат передвиборної кампанії станом на 15 травня становила близько 88,2 млн грн. На рахунку залишилося 175,24 тис. грн.

80% основних витрат у П.Порошенка було спрямовано на оплату ефірного часу на телебаченні, при цьому "контрагентів пан П.Порошенко не назвав", зазначила С.Заліщук.

"Партія "Батьківщина" сплатила передвиборну заставу кандидата в президенти Ю.Тимошенко. Партійні кошти становили 80% надходжень до її виборчого фонду.

"Імена 181 фізичної особи, що перерахували 8,57 млн грн, у звіті не зазначено. Згідно з ним, загальний розмір фонду Ю.Тимошенко станом на 15 травня становив майже 40,75 млн грн. 80% основних витрат - оплата ефірного часу на телебаченні. Контрагенти, які надавали послуги кандидату, не зазначені", - сказала експерт.

За словами С.Заліщук, О.Богомолець та А.Гриценко від початку кампанії відкрито публікують фінансові звіти на своєму сайті. Зокрема, в О.Богомолець розміщено список осіб, які перерахували гроші на заставу для участі у виборах, і детальний постатейний звіт про витрати із зазначенням контрагентів, які отримали платежі, у розмірі понад 25 грн.

Станом на 15 травня витрати виборчого фонду О.Богомолець становили 1,437 млн грн.

"При цьому кандидат не назвала суми надходжень до фонду та прізвищ донорів, які, за словами юридичної служби, не давали згоди на розкриття цієї інформації. Сама О.Богомолець внесок до свого виборчого фонду не здійснювала", - наголосила С.Заліщук.

За її словами, А.Гриценко у відповіді на запит руху "Чесно" зазначив, що публікує таку фінансову звітність з 2009 року. "А рахунок А.Гриценка - єдиний з усіх, що містить прізвища донорів, які зробили внески до виборчого фонду, але без зазначення суми пожертвувань. Крім того, у звіті можна побачити весь перелік контрагентів, яким було здійснено виплати з фонду, але без сум. Загалом витрати з його фонду становили майже 8,25 млн грн.

Крім того, С.Заліщук повідомила, що кандидат у президенти С.Тігіпко назвав лише загальну суму витрат, не зазначивши їх постатейного викладення та списку контрагентів.

"Станом на 15 травня загальна сума його витрат сягнула 68 млн грн, що становить близько чверті задекларованих доходів кандидата за 2013 рік. Детальніший дохід С.Тігіпко обіцяв оприлюднити лише після виборів", - зазначила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА