10:01 06.07.2014

Кримські татари мають домагатися національно-територіальної автономії лише в складі України - Джемілєв

3 хв читати
Кримські татари мають домагатися національно-територіальної автономії лише в складі України - Джемілєв

Екс-голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає, що кримські татари мають домагатися відновлення своєї національно-територіальної автономії лише в складі України.

Про це заявив М.Джемілєв у Генічеську (Херсонська обл.) на виїзному засіданні Меджлісу під час обговорення питання "Про перебіг виконання постанови Курултаю (з'їзду-ІФ) кримськотатарського народу VI скликання від 29 березня 2014 року "Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму", повідомляє в суботу видання "Крим. Реалії".

"З моєї точки зору на Курултаї 29 березня була зроблена одна невелика помилка. Розповідаючи про те, що народ буде, як і в минулі роки, прагнути до відновлення своєї національно-територіальної автономії, не було чітко вказано, де саме, в якій конкретно державі, і це дало ґрунт для різного роду спекуляцій. Треба було вказати, як і в минулі роки, як ми і спочатку заявляли, що ми домагаємося відновлення своєї національно-територіальної автономії у складі саме української держави", - сказав М.Джемілєв.

На думку екс-глави меджлісу, це питання потребує суттєвого доопрацювання, оскільки спочатку постанова к народу; про створення робочої групи меджлісу кримськотатарського народу.

Крім того, за словами М.Джемілєва, на засіданні будуть розглянуті питання захисту прав кримських татар у період окупації Криму, за участю правозахисних організацій.

За інформацією видання "Крим. Реалії", у засіданні беруть участь 25 з 32 членів меджлісу. Троє відсутні з поважних причин, ще четверо - з невідомих, зокрема віце-спікер кримського парламенту Ремзі Ільясов, який раніше заявив про те, що має намір взяти участь у виборах Держради Республіки Крим, що відбудуться 14 вересня поточного року, незважаючи на рішення меджлісу про їх бойкот.

Засідання меджлісу відбувається в одному з готелів Генічеська. Місце проведення заходу не розкривають із міркувань безпеки, його охорону забезпечують співробітники Управління Державної служби охорони та СБУ.

Рішення про проведення виїзного засідання меджлісу в Генічеську було ухвалено для того, щоб у ньому зміг взяти участь М.Джемільов, який через заборону російської влади протягом 5 років не може відвідувати Крим.

Як повідомлялося, на позачерговій сесії курултаю VI скликання, що відбулася 29 березня в Бахчисараї, його делегати ухвалили постанову "Про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на своїй історичній території - в Криму", згідно з яким вони вирішують оголосити про початок політичних і правових процедур щодо створення національної і територіальної автономії" кримських татар на їхній історичній території - в Криму.

Курултай кримськотатарського народу своєю постановою також звернувся до ООН, Рада Європи, ЄС, ОБСЄ, Організації ісламського співробітництва із закликом підтримати право кримськотатарського народу на самовизначення у формі національної і територіальної автономії на своїй історичній території - в Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА