13:32 25.08.2014

Меджліс кримських татар заявляє про масові порушення прав людини владою півострова

3 хв читати
Меджліс кримських татар заявляє про масові порушення прав людини владою півострова

Меджліс кримськотатарського народу заявляє, що нинішня влада Криму продовжують масово порушувати права людини і права кримських татар, і в зв'язку з цим знову закликав кримчан не брати участі у виборах до кримського парламенту та органів місцевого самоврядування півострова, призначених на 14 вересня 2014 року.

"Останні місяці в Криму характеризуються здійснюваними де-факто владою, що встановилася на півострові в результаті його анексії. Серед таких порушень чимало резонансних і кричущих за своїм драматизмом подій та фактів, що вимагають не лише політичної, але і правової оцінки і реакції", - йдеться в заяві Меджлісу, ухваленій на його засіданні 23 серпня, повідомляє в понеділок прес-служба Меджлісу.

Автори документа нагадали, що досі не виявлено вбивць Решата Аметова, насильно викраденого 3 березня 2014 року "кримської самообороною" в центрі Сімферополя і знайденого згодом мертвим зі слідами жорстоких тортур. Також немає жодних відомостей про долю зниклих у травні 2014 року громадських активістів Леоніда Коржа, Тимура Шаймарданова та Сейрана Зінетдінова. Крім того, понад сотня кримських татар, які у травні зустрічали на в'їзді до Криму екс-голову Меджлісу Мустафу Джемілєва, зазнали судових переслідувань і покаранню у вигляді великих грошових штрафів.

"Кримським татарам заборонили збиратися в традиційних місцях для проведення заходів, що стали воістину народними. До їх числа потрапили навіть день 70-річчя національної жалоби, день національного прапора та інші пам'ятні дні і дати, тоді як для представників інших етнічних спільнот ніякі обмеження не встановлювались", - наголошується в заяві.

Оголошення членам органів національного самоврядування кримських татар, журналістам та представникам громадських організацій "прокурорських попереджень", ведення "спасенних" бесід співробітниками ФСБ, здійснювані в цілях залякування активістів громадянського суспільства та насадження морального терору в Криму, вже є звичайною практикою, заявляють в Меджлісі.

"Одночасно, з метою приховування перерахованих і багатьох інших фактів, що свідчать про системне переслідування кримських татар з боку де-факто влади і протиставленні їх решті частини населення Криму, робляться спроби внесення розколу в єдність кримськотатарського народу та його дезорієнтації. Основний удар при цьому спрямований на сформовані і традиційні уявлення кримських татар у сфері суспільно-політичного і духовного життя, для чого владою спішно створюються підконтрольні "громадські" організації і паралельні "муфтіятт"", - йдеться в документі.

Автори заяви також зазначили, що нова кримська влада, намагаючись розколоти кримських татар, зробила ставку на трьох членів Меджлісу Ремзі Ільясова, Заура Смирнова і Тейфука Гафарова, які всупереч рішенням Меджлісу отримали посади в органах влади Криму. У зв'язку з цим представницький орган кримських татар ухвалив рішення про звільнення їх від посад у Меджлісі і виведення зі складу його президії.

"Необхідно визначитися і тим членам органів національного самоврядування, які в індивідуальному порядку встановили для себе можливість участі у виборах, проведених 14-го вересня. У відповідності з рішеннями Курултаю кримськотатарського народу та Меджлісу кримськотатарського народу, прийнятими в ці останні місяці, їм слід написати заяву про вихід зі складу відповідних органів національного самоврядування кримськотатарського народу", - наголосили в Меджлісі.

У зв'язку з цим, наголошується в заяві, Меджліс ще раз підтверджує своє рішення від 12 червня 2014 року: "не висувати кандидатів, рекомендованих органами національного самоврядування кримських татар для обрання депутатами Держради Криму і представницьких органів муніципальних утворень Республіки Крим; закликати всіх жителів Криму, незалежно від національності, які вважають, що порушують фундаментальні права кримських татар - корінного народу Криму - дискримінаційні закони про вибори не сприятимуть зміцненню міжнаціональної злагоди, встановленню рівного діалогу та соціальної справедливості на півострові, не брати участь у виборах депутатів Держради Криму і представницьких органів муніципальних утворень у Республіці Крим, призначених на 14 вересня 2014 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА