18:59 28.08.2014

На сході України активно діють російські неонацистські організації - голова Асоціації єврейських організацій та громад України

2 хв читати
На сході України активно діють російські неонацистські організації - голова Асоціації єврейських організацій та громад України

У конфлікті на сході України активно беруть участь неонацистські організації з Росії, заявляє голова Асоціації єврейських організацій і громад України (Ваад України) Йосиф Зісельс.

"У Росії протягом понад 20 років існує розвинена система різних неонацистських фашистських організацій, які дають про себе знати за часів загострень, як це було в Росії в середині 90-х років, так і щодо Молдови та Грузії. Нині вони діють в Україні", - сказав Й.Зісельс на прес-конференції в Києві в четвер.

За його словами, найбільш потужною з них є "Русское национальное единство" (РНЕ) під керівництвом Олександра Баркашова. Створена на початку 90-х років, має розгалужену структуру на території РФ, вербує найманців, а також безпосередньо воює з Україною - у них є власні загони, під своїми прапорами та символікою, яка схожа на свастику фашистської Німеччини.

Й.Зісельс повідомив, що, за його інформацією, сам О.Баркашов відвідував Україну в березні і травні поточного року, і нині також перебуває на території України, ймовірно в Донецьку. Крім того, в збройних формуваннях воює його молодший син.

За його словами, окрім РНЕ, активно в Україні діють "Евразийский союз молодежи"' (лідер - Олександр Дугін), "Другая Россия" (лідер - Едуард Лимонов), "Черная сотня", а також окремі активісти. "У них немає власних бойових загонів, але їхні члени входять до складу інших загонів", – зазначив він.

За словами Й.Зісельса, Росія у своїх інтересах використовує також європейських неонацистів з інших країн. Зокрема, наголосив він, для підтвердження легітимності "референдуму" в Криму було залучено іноземних "спостерігачів", у складі яких налічувалися 33 (із 40) представники неонацистських організацій та один представник ультралівої організації. Серед них представники організацій "Третій шлях та "Юні носії ідентичності" (Франція), "Легіон святого Іштвана" (Угорщина), а також організації з Польщі та Сербії. Зафіксовані також окремі активісти з нацистськими татуюваннями, а також у футболках із зображенням Корнеліу Кодряну - румунським фашистом часів Другої світової війни.

"Росія заражена ідеями реваншизму, і це дуже тісно пов'язано з фашизмом", - резюмував голова Асоціації єврейських організацій і громад України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА