12:29 30.08.2014

Меджліс кримськотатарського народу просить співвітчизників допомогти кримчанам виплатити штрафи, виписані за зустріч Джемілєва в травні

3 хв читати
Меджліс кримськотатарського народу просить співвітчизників допомогти кримчанам виплатити штрафи, виписані за зустріч Джемілєва в травні

Меджліс кримськотатарського народу звернувся з проханням і закликом до співвітчизників надати грошову допомогу кримським татарам, які в травні зустрічали на в'їзді до Криму екс-голову меджлісу Мустафу Джемілєва, за що вони зазначили судових переслідувань і покарання у вигляді великих штрафів.

"Сьогодні понад 100 наших співвітчизників, які взяли 3 травня 2014 року активну участь у мирній акції - зустрічі лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва на адміністративному кордоні між Кримом і материковою Україною, зазнали з боку влади незаконних судових переслідувань, і їм винесено непомірні грошові штрафи. Ми розуміємо, що метою цих незаконно винесених грошових штрафів є не лише "покарання" конкретної людини, але насамперед пригнічення волі кримськотатарського народу до боротьби за свої права", - йдеться у зверненні меджлісу до кримських татар, оприлюдненому в п'ятницю на його офіційному сайті.

Як зазначено в документі, меджліс в інтересах кримських татар, яких переслідує суд, вжив усіх можливих заходів щодо юридичного захисту їхніх прав під час судових засідань, "проте в Криму сьогодні відсутні справедлива влада і справедливий суд".

"Нині ми готуємо всі необхідні документи для подання до Європейського суду з прав людини. У нас немає сумнівів у тому, що Європейський суд із прав людини ухвалить рішення, спрямовані на захист прав кримських татар, і зобов'яже де-факто кримську владу відшкодувати завдану їм матеріальну і моральну шкоду. Проте для цього знадобиться час, а штрафи, незаконно винесені нашим співвітчизникам, з метою уникнення подальших репресій проти них, необхідно сплатити сьогодні", - заявили в меджлісі.

"У ситуації, що склалася, меджліс кримськотатарського народу звертається з проханням і закликом до всіх співвітчизників простягнути руку допомоги тим, хто незаконно зазнав репресій у вигляді непомірних для їхніх сімей грошових штрафів. Кожен із вас може вибрати для себе зручну форму надання допомоги конкретному співвітчизнику, звернувшись по пораду до голів місцевих і регіональних меджлісів за місцем вашого проживання. Водночас меджліс кримськотатарського народу висловлює вдячність тим, хто, не чекаючи закликів, уже зробив цей благородний крок стосовно свого співвітчизника", - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, 3 травня М.Джемілєв, якому у квітні поточного року російська влада заборонила на п’ять років в'їзд до Росії, намагався проїхати до Криму. Після оформлення на українському посту група з М.Джемілєв и м попрямувала на російський пункт пропуску "Армянськ", де їх зустрічали близько 2 тис. кримських татар на чолі з головою меджлісу Рефатом Чубаровим. Проте М.Джемілєва не пропустили на територію Криму, і кримські татари заблокували рух через пункт пропуску.

На допомогу російським прикордонникам прибули близько 200 озброєних правоохоронців і військовослужбовців, посилених танком і БТР. Задля уникнення конфлікту М.Джемілєв заявив, що повернеться на материкову Україну, але не залишить російський КПП доти, доки всі співвітчизники, які прибули його зустрічати, благополучно не перетнуть кордон Криму з материком. У результаті кримські татари змогли повернутися на півострів, проте згодом багато з них зазнали судових переслідувань.

5 липня Р.Чубарова, який повертався з виїзного засідання меджлісу в Генічеську Херсонської області, також не пропустили до Криму. У пункті пропуску "Чонгар" йому зачитали попередження про екстремістську діяльність і вручили повідомлення про заборону в'їзду на територію Росії терміном на п’ять років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА