18:44 15.09.2014

Бізнес-лідери з Росії, України, Європи та США запропонували 10 кроків вирішення конфлікту в Україні

2 хв читати
Бізнес-лідери з Росії, України, Європи та США запропонували 10 кроків вирішення конфлікту в Україні

Конфлікт в Україні необхідно вирішити із залученням Росії, ЄС і США та наданням країні міжнародних гарантій безпеки і суверенітету в обмін на проведення Києвом політики воєнного неприєднання за прикладом Фінляндії, Швеції чи Швейцарії, вважають бізнес-лідери РФ, України, Європи і США.

Як йдеться в повідомленні Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у понеділок, на ініційованій засновником ВЕФ Клаусом Швабом 14 вересня зустрічі вони підготували 10 пропозицій щодо виходу з конфлікту.

Серед підписантів документа 14 бізнесменів і два керівники ВЕФ, голова Росснано, Сбербанку, ВТБ Банку і "Сєвєрсталі". Україну представляли голова Horizon Capital Наталія Яресько, голова Донецької ОДА Сергій Тарута, власник EastOne Group Віктор Пінчук та голова KM Core Євген Уткін. Серед інших підписантів - глави BASF, EY, PepsiCo, Alcoa, Siemens та Європейського інвестиційного банку.

Бізнесмени вважають доцільним для України укладення угоди як з ЄС, так і з РФ, а у майбутньому, можливо, з ЄврАзес. Вони пропонують під час введення санкцій і контр-санкцій опрацювати механізм їх скасування у разі поліпшення ситуації, а також ввести в дію план відновлення економіки зони конфлікту, заохочуючи всі сторони до інвестування в регіон.

Бізнесмени підтримують 12-пунктний Мінський план припинення вогню і розбудова тимчасової системи безпеки на території конфлікту під егідою ОБСЄ і закликають утримуватися від застосування мови войовничості, активізувати діалог в Україні на національному рівні, провести децентралізацію, гарантувати права меншин, зокрема мовні.

Учасники зустрічі для просування мирного процесу виступають за якнайшвидшу організацію у Женеві саміту провідних політичних лідерів на вищому рівні за участю вищого політичного керівництва України, РФ, ЄС і США.

Як повідомлялося, в середині серпня 16 бізнес-лідерів України, РФ і Європи вже закликали свої уряди піти на компроміс і знайти мирне вирішення нинішнього конфлікту. Той лист було оприлюднено на веб-сайті корпорації Virgin, засновник якої, Річард Бренсон, приєднався до підписантів. Документ підписали співзасновник PayPal Макс Левчин, голова інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа, співзасновник і голова WhatsApp Ян Кум (Jan Koum) (усі - Україна), голова Novikov Group Аркадій Новіков, виконавчий директор групи "Зв'язковий" Денис Людковський, засновник ROLF Group Сергій Петров засновник Foodline Group Максим Іванов, президент Всеросійського союзу страховиків Ігор Юргенс (РФ), а також засновник Mo Ibrahim Foundation Мо Ібрагім (Mo Ibrahim), голова Unilever Пол Полман (Paul Polman), засновник і перший президент eBay Джефф Сколл (Jeff Skoll), нобелівський лауреат економіст Мухаммад Юнус та почесний голова Tata Sons Ltd Ратан Тата (Ratan Tata).

Крім того, серед підписантів серпневого листи були Є.Уткін і В.Пінчук, які також узяли участь в ініціативі ВЕФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА