16:25 18.09.2014

Висновки розслідування офісу омбудсмена і суспільства свідчать, що причиною трагедії в Одесі 2 травня була погана робота правоохоронців

2 хв читати
Висновки розслідування офісу омбудсмена і суспільства свідчать, що причиною трагедії в Одесі 2 травня була погана робота правоохоронців

Попередні результати спільного провадження офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини та громадянського суспільства свідчать про те, що основною причиною трагічних подій в Одесі 2 травня, коли загинуло близько 50 осіб, була неналежна робота місцевих правоохоронних органів.

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, на міжнародній конференції "Ефективне розслідування через співпрацю" в четвер у Києві уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська поінформувала про створений у цьому році спеціальний механізм спільних проваджень із громадянським суспільством, що передбачає співпрацю з громадськістю в сфері виявлення системних порушень прав людини, збору доказів порушень прав людини, їхнього узагальнення та підготовки висновків, а також контролю за виконанням актів реагування уповноваженого в рамках закону.

"Яскравим прикладом спільного з громадянським суспільством провадження, за словами Валерії Лутковської, було провадження щодо порушень прав людини під час трагічних подій, що відбулися 2 травня 2014 року в Одесі і призвели до смерті 46 осіб. Попередні результати цього провадження чітко свідчать, що основною причиною трагедії була відсутність належного реагування з боку місцевих правоохоронних органів і низька продуктивність їхньої роботи", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Крім того, ще одним прикладом успішної взаємодії в рамках створеного механізму вона назвала спільне з громадянським суспільством спеціальне провадження щодо подій у Черкаській області під час місцевого Майдану.

"Завдяки направленню доповіді уповноваженого до Генеральної прокуратуру України було відкрито кілька кримінальних проваджень, низка співробітників правоохоронних органів були звільнені. Цей досвід переконує, що модель спільних із громадськістю проваджень є потужним інструментом у боротьбі з порушеннями прав людини", - зазначила омбудсмен.

За її словами, було підготовлено спеціальну доповідь уповноваженого, в якому проаналізовано і зібраний в хронологічному порядку матеріал, отриманий і напрацьований омбудсменом у рамках відкритого 30 листопада 2013 р. провадження. У підготовці доповіді взяли участь громадські організації, правозахисники та активісти.

Як повідомлялося, під час масових заворушень в Одесі 2 травня загинули 48 людей і постраждали понад 200. Більшість загинули в Будинку профспілок під час пожежі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА