13:46 19.09.2014

Доля закону про економдіяльність у Криму залишається нез’ясованою через 30 днів після його направлення президенту

3 хв читати
Доля закону про економдіяльність у Криму залишається нез’ясованою через 30 днів після його направлення президенту

Інформація про рішення президента України щодо закону "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні (ВЕЗ) Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", ухваленого парламентом 14 серпня, досі відсутня.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, закон було направлено на підпис президенту 20 серпня, або 30 днів тому.

Заступник міністра фінансів Денис Фудашкін і голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус 18 вересня зазначив, що йому важко сказати агентству, з чим пов'язана затримка у проходженні документа.

Згідно зі ст.94 Конституції України, президент України протягом 15 днів після отримання закону підписує його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями Верховній Раді для повторного розгляду.

"У разі якщо президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", - йдеться в Конституції.

Конституційний Суд у 1998 році розтлумачив, що йдеться про календарні дні, і строк починається з наступного дня після отримання законів, а якщо його завершення припадає на вихідний або святковий день, то днем завершення строку є наступний робочий день.

Як повідомлялося, закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" ВР ухвалила ще 21 квітня 2014 року, проте з нього були вилучені норми про порядок ведення економічної діяльності, які було вирішено встановити окремим законом протягом 15 днів.

Однак парламент ухвалив закон про ВЕЗ Криму та особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України лише 12 серпня. Вранці у четвер, 14 серпня, на вимогу кількох депутатів і уряду Верховна Рада переглянула своє рішення і направила закон на повторне друге читання, на яке знадобилося менше доби: на вечірньому засіданні документ було проголосовано в цілому 238 голосами "за".

Згідно із законом, ВЕЗ Криму вводиться в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України, а також Республіки Крим і м. Севастополя. На її території діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних і юридичних осіб, зокрема особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої і зовнішньої міграції фізичних осіб. У межах В ЕЗ Криму створюється вільна митна зона.

ВЕЗ створюється без погодження з відповідними органами місцевого самоврядування або виконавчої влади. На території ВЕЗ Криму не стягуються загальнодержавні податки і збори. Фізична особа, яка має податкову адресу на іншій території України, відмінної від ВЕЗ, зобов'язана задекларувати належні йому на території ВЕЗ об'єкти житлової нерухомості.

Закон обумовлює, що товари, які були вироблені, перероблені або перебували у вільному обігу на тимчасово окупованій території України до набуття чинності закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", вважаються товарами з українським статусом, які вільно переміщуються на іншу територію України без застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності до 1 січня 2015 року.

У законі зазначається, що Україна гарантує захист майнових і немайнових прав фізичних та юридичних осіб на території ВЕЗ Криму згідно із законами країни, зокрема що стосуються захисту іноземних інвестицій.

Державні гарантії за внутрішніми та зовнішніми місцевими позиками Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також особам, які перебувають на цій території, не надаються.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА