12:31 20.09.2014

Контактна група в Мінську домовилася про 30-км буферну зону на сході України, контроль усього кордону з РФ спостерігачами ОБСЄ та заборону наступів - Кучма

2 хв читати
Контактна група в Мінську домовилася про 30-км буферну зону на сході України, контроль усього кордону з РФ спостерігачами ОБСЄ та заборону наступів - Кучма

Учасники переговорів контактної групи з питань України у Мінську підписали меморандум, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту, заявив журналістам другий президент України Леонід Кучма, який брав участь у переговорах.

Як пояснив Л.Кучма, меморандум складається з дев'яти пунктів.

"Перший з них - припинення застосування зброї обома сторонами, друге - зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня. Третє - заборона на застосування всіх видів зброї і наступальних дій", - сказав Л.Кучма журналістам за підсумками зустрічі.

Крім того, учасники переговорів у Мінську домовилися про створення буферної зони в районі конфлікту на сході України завширшки не менше 30 км. "Меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км", - Л.Кучма.

Також меморандум передбачає відведення від лінії зіткнення сторін великокаліберної зброї і заборона на застосування важкої техніки поблизу населених пунктів.

Ще одна домовленість про введення заборони на застосування авіації і бойових безпілотників, заявив Л.Кучма. "Вводиться заборона на польоти бойової авіації, зокрема безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів", - повідомив він.

Також меморандум передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів і вимогу із розмінування вже наявних пристроїв.

Представник України на переговорах також повідомив, що "меморандум передбачає розгортання груп спостерігачів ОБСЄ вздовж усього російсько-українського кордону".

Крім того, меморандум передбачає виведення із зони конфлікту всіх іноземних збройних формувань. "Останній пункт - це виведення усіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців", - сказав Л.Кучма.

При цьому він зазначив, що, незважаючи на домовленості 5 вересня, спостерігалися факти порушення режиму припинення вогню в зоні конфлікту. "Були порушення. На сьогодні поставлено останню крапку. Ми розведемо війська на відстань 30 км, що гарантуватиме безпеку", - наголосив Л.Кучма.

У свою чергу спецпредставник ОБСЄ Гайді Тальявіні заявила, що "сторони домовилися про моніторинг режиму припинення застосування зброї в тій зоні, про яку ми домовилися раніше".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА