13:43 13.10.2014

Прем'єр ініціює всенародне обговорення нової редакції закону про судоустрій та статус суддів

2 хв читати
Прем'єр ініціює всенародне обговорення нової редакції закону про судоустрій та статус суддів

Україна потребує нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", який повернув би довіру населення судовій владі та повернув Верховному суду статус вищої судової інстанції, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Нам нині необхідно напрацювати проект закону, який підтримає новий парламент і якого чекають українські громадяни. Українці хочуть отримати право на чесний і гідний суд", - заявив глава уряду на виїзному засіданні Кабінету Міністрів за участю суддів Верховного суду України в Києві в понеділок.

Він зазначив, що документ має пройти всенародне обговорення й дискусію з президентом, а також має бути проаналізований у Венеціанській комісії.

А.Яценюк представив на засіданні низку ключових, на думку уряду, положень нової редакції закону.

За словами прем'єра, документ має забезпечити гарантований доступ громадян до правосуддя. Пропонується, що у разі помилки позивача у виборі суду, до якого подано позов, суд сам виправлятиме цю помилку й направлятиме позов до суду належної інстанції. Громадянину буде повернуто право на касаційне оскарження судового рішення через Верховний суд.

Законопроект у версії уряду передбачає також дозвіл не лише на аудіо-, а й на відеозапис судового процесу, а також запровадження механізмів електронного правосуддя, зокрема, можливість відправлення й отримання електронних документів, сказав А.Яценюк.

Прем'єр додав, що пропонується також повернути Верховному суду право узагальнення судової практики й надання роз'яснення судам нижньої інстанції певних норм законів.

Глава уряду також ініціює істотні зміни в доборі суддів, зокрема, впровадження конкурсних принципів обіймання посад, залучення громадськості до цих процедур і кваліфікаційних та дисциплінарних комісій, перевірку суддів на добропорядність, поширення вимог до обов'язкового декларування чиновників на суддів і забезпечення публічного доступу до цих даних.

"І головне - це відсутність політичної складової. Ми наполягаємо на тому, щоб віддати все на суддівське самоврядування, щоб (судді) безпосередньо брали участь у формуванні держбюджету", - зазначив А.Яценюк.

Він додав, що пропонується також ліквідувати господарські суди, передавши цю функцію судам загальної юрисдикції, а також повернути початковий зміст адміністративним судам: захищати інтереси громадян, тоді як сьогодні 60% позовів, які вони розглядають, - це позови влади проти громадянина.

Як повідомлялося, нинішню редакцію закону "Про судоустрій і статус суддів", що передбачає обмеження прав Верховного суду та створення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, було ухвалено в липні 2010 року за ініціативи президента країни Віктора Януковича через кілька місяців після його обрання на цю посаду. Опозиція тоді різко критикувала цей документ і намагалася оскаржити його в Конституційному суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА