09:37 09.01.2015

Вплив санкцій на економіку РФ виявився сильнішим за найсміливіші очікування - Сорос

3 хв читати
Вплив санкцій на економіку РФ виявився сильнішим за найсміливіші очікування - Сорос

Західні санкції вплинули на стан російської економіки сильніше за найсміливіші очікування, зазначено у статті фінансиста Джорджа Сороса "Нова політика допомоги Україні", опублікованій у The New York Review of Books.

"Санкції, введені США і ЄС щодо Росії, запрацювали набагато швидше і завдали набагато більше шкоди російській економіці, ніж це можна було би припустити", - пише Сорос, зазначаючи при цьому, що без драматичного зниження цін на нафту санкції не були б такі ефективні.

"Комбінація низьких цін на нафту і санкцій загнали Росію у фінансову кризу, яку, за деякими оцінками, вже можна порівнювати з кризою 1998 року", - вважає Сорос. Істотна відмінність від 1998 р. - наявність у Росії великих міжнародних резервів, проте частин у з них у же витрачен о на стабілізацію курсу рубля, а з тих, що залишилися, лише близько $200 млрд ліквідні - при тому, що криза лише на ранній стадії, зазначено у статті.

Р осійським позичальникам в 2015 р. належить погасити зовнішні борги більш ніж $120 млрд, а можливості рефінансування для них закриті. Тому Сорос робить припущення, що зобов'язання можуть не викона ти. "Не буде сюрпризом, якщо криза закінчиться дефолтом Росії. А це вже буде більше, ніж те, на що спочатку розраховувала влада США і ЄС", - пише Сорос, зазначаючи, що повномасштабна криза в Росії передбачає значні проблеми для всієї світової фінансової системи, особливо - для єврозони.

Санкції Сорос називає "необхідним злом": вони допомагають "протистояти російській агресії", але заподіюють шкоду не лише економіці Росії, а і тих країн, які їх запровадили. "Збитки виявилися сильнішими, ніж очікували. Росія - у фінансовій кризі, яка допомагає перетворити загрозу дефляції в єврозоні на реальність", - зазначено у статті.

Фінансист закликає "терміново переорієнтовувати" політику ЄС щодо України та Росії. "Я виступаю за двосторонній підхід, який набагато краще збалансує санкції проти Росії і допомогу Україні. Ребалансировка має бути здійснена в першому кварталі 2015 року", - пише Сорос. При цьому він підкреслює, що санкції проти РФ не слід скасовувати доти, доки не буде досягнуто їх головної мети - стабілізації на сході України. Сам Сорос вважає, що є підстави чекати повноцінного припинення вогню найближчим часом.

Основний акцент має бути зроблений на фінансовій допомозі Україні з різних джерел - МВФ, Світовий банк, ЄБРР, ЄІБ, фонди ЄС. У сумі, за оцінкою Сороса, вони могли б надати Україні від $50 млрд на період здійснення реформ, ключовою з яких він називає розділення "Нафтогазу України". При цьому Сорос висловлює побоювання, що ЄС і МВФ недостатньо усвідомлюють важливість надання термінової допомоги Україні.

Окремо він зупиняється на проблемі євробондів на $3 млрд, розміщених у грудні 2013 р. на користь Росії (погашення має відбутися в грудні 2015 р.). На думку Сороса, ці зобов'язання можна класифікувати як міжурядові і реструктурувати через механізми Паризького клубу. В цьому випадку Україні не згрожуватиме крос-дефолт по інших публічних боргах у разі несвоєчасного виконання зобов'язань або порушення ковенантів по "російських" бондах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА