11:38 20.01.2015

Прем'єр вимагає від Демчишина пояснення щодо інформації про порушення інтересів України в угодах "Укрінтеренерго" з "Інтер РАО"

2 хв читати
Прем'єр вимагає від Демчишина пояснення щодо інформації про порушення інтересів України в угодах "Укрінтеренерго" з "Інтер РАО"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина до 12.00 вівторка дати пояснення щодо наявної інформації про грубе порушення Интересів країни в угодах держпідприємства "Укрінтеренерго" з російським "Інтер РАО".

Копію відповідного доручення прем'єр-міністра №8 від 17 січня 2015 року оприлюднило видання LB.ua. Його достовірність підтвердили в Міненерговугілля.

Згідно з документом, В.Демчишин має пояснити, чому як передуму для постачань електроенергії з Росії в Україну передбачено 100-відсоткове забезпечення Україною потреб в електроенергії споживачів окупованого Криму. Крім того, стоїть питання, чому в угоді між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" зазначено, що електроенергія постачається в "Кримський федеральний округ".

Міністрові також належить пояснити, чому угодою між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" передбачено, що Росія постачатиме електроенергію безпосередньо в зону АТО (непідконтрольні українській владі райони), а Україна зобов'язується її оплачувати.

За інформацією прем'єр-міністра, в угоді між українською і російською енергокомпаніями використано принцип "бери або плати".

Окрім цього, А.Яценюк просить пояснити, чому угоди "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" дають змогу РФ в односторонньому порядку підвищувати ціну електроенергії під час постачань до України, тоді як ціна постачання в окупований Крим є фіксованою. В.Демчишин також повинен обґрунтувати, чому в угоді на постачання електроенергії в Крим передбачений штраф у розмірі 20% від фактично поставленого обсягу електроенергії у разі обмеження Україною енергопостачання півострова.

Ще одне питання, на яке належить відповісти міністрові: чому ціна постачання електроенергії в Крим за угодою між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" на 15% нижча від ціни постачання за угодою з "Крименерго", що діяла раніше.

Лідер партії "Демократичний альянс" Василь Гацько у вівторок оприлюднив копію однієї з угод між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" - на постачання електроенергії в Крим, у якій є всі положення, озвучені прем'єр-міністром.

Як повідомлялося, В.Демчишин, відповідаючи на брифінгу 31 грудня 2014 року на запитання агентства "Інтерфакс-Україна", заявив: угода між "Укрінтеренерго" та "Інтер РАО" на імпорт електроенергії в Україну не містить принципу "бери або плати", а на постачання електроенергії в Крим - гарантій їх безперервності.

Перед підписанням документа з "Інтер РАО" Міненерговугілля кілька разів змінило голову "Укрінтеренерго". У результаті документ з російською компанією в статусі в. о. голови "Укрінтеренерго" підписав Василь Андрієнко, який керував Державним департаментом пожежної безпеки за президента Віктора Януковича.

Окрім цього, на угоді з "Інтер РАО" стоїть підпис призначеного напередодні в. о. директора НЕК "Укренерго" Юрія Касича, який раніше очолював "Чернігівобленерго" (підконтрольне російському бізнесменові Костянтину Григоришину).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА