15:41 28.01.2015

Горбачов вважає нісенітницею ідею засудити ФРН за "анексію" НДР

3 хв читати
Горбачов вважає нісенітницею ідею засудити ФРН за "анексію" НДР

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов назвав "нісенітницею" пропозицію кількох депутатів Держдуми затвердити заяву про нібито здійснену Федеративною Республікою Німеччини анексію Німецької Демократичної Республіки.

"Не можна з позиції сьогоднішнього дня надавати оцінки тому, що було в іншій епосі, в інший час, 25 років тому. Про який референдум (у НДР) могло йтися , якщо за двома країнами - і в НДР, і у ФРН - відбувалися стотисячні мітинги з єдиним гаслом: "Ми один народ!". Ніхто ж цього не заперечував і заперечувати це неможливо, тому нікому навіть у голову не приходило проводити референдум ", - сказав М.Горбачов "Інтерфаксу" в середу.

"Яка ж анексія? Про це й мови не може бути. Не випадково найпопулярнішою на той час у Німеччині була книга "Розколоте небо". Це про Німеччину. Так що пропозиція (депутатів ГДР прийняти заяву про анексію НДР з боку ФРН - ІФ) - просто нісенітниця якась", - наголосив колишній радянський лідер.

"Ще раз скажу: не можна спрощувати ситуацію, виходячи з сьогоднішнього дня, виходячи з сьогоднішніх поглядів, надавати оцінку минулому", - наголосив М.Горбачов.

Раніше в думському комітеті з міжнародних справ були готові оперативно обговорити питання про доцільність підготовки заяви, що засуджує анексію Федеративною республікою Німеччина Німецької демократичної республіки в 1989 році.

"Ми готові оперативно розглянути таке питання", - сказала "Інтерфаксу" перший заступник голови думського комітету з міжнародних справ Світлана Журова ("Єдина Росія").

Вона зазначила, що голова комітету Олексій Пушков, так само як і багато інших членів комітету, перебувають зараз у Страсбурзі на сесії ПАРЄ. Тим часом різні формати роботи комітетів надають можливість у разі необхідності обговорити питання й опитувальним способом.

Але, водночас, йдеться не про підготовку заяви, а про розгляд доцільності її підготовки, сказала С.Журова. Якщо ж Дума готує заяву, то до неї підходять зі зваженою позицією, до того ж найчастіше в таких випадках проводяться переговори з усіма думськими фракціями, додала вона.

Автор ідеї, депутат від КПРФ Ніклу Іванов вважає, що підготовка такої заяви "справа не миттєва", але "мовчати не можна".

Він повідомив, що наразі готує відповідну інформацію до комітету з міжнародних справ. У ній, зокрема, зазначатиметься, що НДР на той час, коли вона була частиною ФРН, була визнана 131 державою.

Парламентарій також відзначив той факт, що так звані "вільні вибори", які, по суті, вирішили долю НДР, відбулися в 1990 році 18 березня, того ж дня, коли Крим увійшов до складу РФ.

Раніше на пленарному засіданні Н.Іванов запропонував як крок у відповідь на критику Росії Парламентською асамблеєю Ради Європи, надати доручення думському комітету з міжнародних справ підготувати заяву, що засуджує анексію Німецької демократичної республіки Федеративною республікою Німеччина в 1989 році. "Тим більше що, на відміну від Криму, в НДР загальнонародного референдуму не було", - нагадав він.

Реагуючи на цю пропозицію, С.Наришкін попросив профільний комітет Держдуми з міжнародних справ "його розглянути й окремо доповісти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА