14:02 30.01.2015

Відповіддю на арешт заступника голови меджлісу в Криму буде звернення до ЄСПЛ - омбудсмен Лутковська

2 хв читати
Відповіддю на арешт заступника голови меджлісу в Криму буде звернення до ЄСПЛ - омбудсмен Лутковська

У зв'язку з арештом заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза буде зроблено звернення до Європейського суду з прав людини, заявляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Останній випадок з арештом заступника голови меджлісу кримськотатарського народу - це правовий сюрреалізм", - сказала вона на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Омбудсмен наголосила, що на українській території, згідно з українським законодавством, ця людина мала право проводити мирні збори. "Це (арешт А.Чийгоза - ІФ) - показник того, наскільки не шанує окупаційна влада законодавство, і національне, українське, і міжнародне. Зрозуміло, що буде звернення до Європейського суду з прав людини. Зрозуміло, що будуть рішення на користь цієї людини", - заявила В.Лутковська.

При цьому вона наголосила, що для захисту прав жителів Криму необхідно залучати світову спільноту. "Те, що нині відбувається, - це спланована і системна дискримінація кримських татар окупованою владою Криму", - зазначила омбудсмен.

"На жаль, за допомогою правозахисної кримської польової місії ми нині фіксуємо ще один феномен - дискримінацію української меншини Криму", - додала вона.

За словами В.Лутковської, дискримінація кримських татар та українців проявляється у численних випадках, зокрема, коли не розслідують убивства представників кримськотатарського населення або коли людину "автоматично" позбавляють українського громадянства.

Як повідомлялося, 29 січня в Криму представники слідчого комітету РФ затримали А.Чийгоза за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях. Київський районний суд Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 лютого 2015 року.

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що затримання слідчим комітетом Росії А.Чийгоза свідчить про те, що в Криму окупаційна влада розпочала новий виток репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

Ахтем Зейтуллайович Чийгоз (рід. 14 грудня 1964, Булунгур, СРСР) - український кримськотатарський політик, заступник голови меджлісу кримськотатарського народу (з 2008 року), голова Бахчисарайського регіонального меджлісу, депутат Бахчисарайської районної ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА