16:43 12.03.2015

ЄК проти укладення двосторонніх угод країн ЄС з РФ на постачання продовольства

2 хв читати
ЄК проти укладення двосторонніх угод країн ЄС з РФ на постачання продовольства

Європейська комісія (ЄК) намагатиметься не допускати, щоб окремі країни ЄС уклали двосторонні угоди з Росією на експорт продовольства.

Як повідомляє BNS, про це йдеться у відповіді Єврокомісії на запит литовського європарламентаря Брониса Ропі.

"Виявилося, що в останні місяці відбулися двосторонні зустрічі держав-членів ЄС та Росії з питань санітарії та фітосанітарії, про які не були повідомлені Комісія або інші держави-члени, - йдеться в повідомленні ЄК. - Комісія і надалі спостерігати, щоб сертифікація експорту в Росію проводилася за суворого дотримання санітарних умов експорту, про які домовлено на рівні ЄС".

"Комісія намагалася і надалі намагатиметься, щоб держави-члени не уклали двосторонні угоди з Росією в цій галузі", - наголошується в повідомленні ЄК.

У січні країни Балтії і Польща висловили невдоволення у зв'язку з можливими угодами інших держав-членів ЄС та Росії. Тоді негативну реакцію у цих держав викликав лист голови генерального директорату ЄК Ладислава Міко керівнику Россільгоспнагляду Сергію Данкверту, в якому, за словами литовських представників, Росії було запропоновнао домовлятися з країнами окремо.

Між тим, як уже повідомлялося, російська сторона не раз заявляла про прохання окремих країн ЄС щодо послаблення режиму продовольчого ембарго на деякі види їхньої продукції і пов’язані з цим консультації. Зокрема, такі прохання звучали від Греції та Угорщини.

Як заявив цього тижня міністр сільського господарства РФ Микола Федоров, Мінсільгосп РФ вивчає можливі варіанти допуску окремих видів плодоовочевої продукції з низки європейських країн, передусім з Греції, Угорщини і з Кіпру. За його словами, у цьому напрямі є 2-3 можливих варіанти.

Водночас міністр зазначив, що при обговоренні цього питання російська сторона виходить з того, що "небажано створювати цим країнам проблеми у взаєминах з Брюсселем".

Росія з 7 серпня 2014 року ввела обмеження на постачання м'яса і м'ясної продукції, молока та молочної продукції, риби і рибної продукції, овочів і фруктів США. ЄС, Канади, Австралії і Норвегії через антиросійські санкцій цих країн у зв'язку з подіями в Україні.

За даними Мінсільгоспу, в результаті заборони з імпорту "випало" 47,2% (848,5 тис. тонн) м'яса, зокрема 72,7% (450,8 тис. тонн) свинини і 64,8% (338,7 тис. тонн), м'яса птиці. Крім того, з російського ринку пішло 38,5% (3,64 млн тонн) імпортних молока і молочних продуктів, зокрема 60% (249,9 тис. тонн), сиру, а також 25,2% (1,6 млн тонн) овочів і фруктів.

Частина цієї продукції була заміщена вітчизняним виробництвом та поставками з країн, на які не поширюється заборона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА