11:32 07.04.2015

У Німеччині є проукраїнський пул політиків на чолі з Меркель - посол України

3 хв читати
У Німеччині є проукраїнський пул політиків на чолі з Меркель - посол України

Український посол у ФРН Андрій Мельник вважає, що в німецькому політикумі і суспільстві існує значна підтримка України, а українці, у свою чергу, бачать посилення ролі Німеччини, передусім, в контексті Мінських переговорів.

"Наважуся сказати, що проукраїнський пул німецьких політиків існує, і очолює його особисто федеральний канцлер", - сказав А.Мельник в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, "практично в усіх політичних партіях - від провладних до опозиції - є багато впливових політиків вищого ешелону, які глибоко залучені в українські події". "Наприклад, за останній час не було жодного засідання комітету із закордонних справ і з питань ЄС Бундестагу, де б не звучало українське питання. На нашій стороні правда, і тому кількість політиків, що симпатизують Україні, наразі чимала, про це можна сміливо говорити", - зазначив дипломат.

Німеччина, вважає А. Мельник, стала економічним і політичним лідером у Європі, зокрема і в контексті розв'язання кризи на Донбасі, проте розуміє необхідність залучення до вирішення проблем інших потужних держав ЄС.

"Я думаю, це відповідає дійсності. Німеччина більше року назад офіційно заявила про намір, виходячи з потужної економічної ролі, брати на себе більше відповідальності і у вирішенні глобальних питань. І якщо тоді це виглядало як щось гіпотетичне, то зараз Німеччина почала займати дуже активну позицію на світовій арені", - сказав дипломат.

Посол України розповів, що Німеччина дуже довгий час намагалася залишатися, озираючись на історичні обставини, "в тіні", насолоджуючись своїм економічним потужним розвитком. І Берлін був досить стриманим, щоб проектувати цю економічну і людську потужність на глобальні події.

"Якщо подивитися на хоч би такий показник, як географія зарубіжних візитів Ангели Меркель, то навіть це дає певне уявлення, де сьогодні б'ється серце не лише європейської, а й світової політики", - вважає А.Мельник.

За його словами, українці по-особливому відчувають посилення ролі Німеччини, передусім, у контексті Мінських переговорів. І навіть дипломатична ініціатива із залучення Франції до переговорів у Мінську, яка виходила від німецької сторони, була необхідною, "щоб показати - це політика тандему двох великих держав, яка спирається на згоду всього Європейського Союзу в координації з США".

"А взагалі крок канцлера Німеччини, яка спільно з французьким президентом узяла на себе роль лідера з вирішення конфлікту на сході України, є воістину безпрецедентним у новітній історії", - вважає дипломат.

Окрім українського питання, роль Німеччини відчувається все більше й у вирішенні інших питань. "Наприклад, "іранське досьє" - окрім п'ятірки постійних членів Ради безпеки ООН і голос Німеччини звучить у цьому форматі дуже потужно. Тому, я думаю, що це теж частина тенденції", - сказав А.Мельник.

Український посол вважає, що саме у Берліні є той "телефон, яким можна подзвонити в Європу", про що колись запитували американські політики.

"Я думаю, що, не ставлячи під сумніви зусилля Туска (голова Європейської Ради Дональд Туск - ІФ) та Могеріні (глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні - ІФ), роль Німеччини сьогодні є такою. І телефон у канцлера, судячи з нашої інформації, справді "гарячий", він не відключається ні вдень, ні вночі. До того ж, як на східному, так і на західному напрямку", - розповів А.Мельник.

Повна версія інтерв'ю буде розміщена на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА