19:32 30.04.2015

Фірташ заявляє про свою важливу роль у подіях, що привели до усунення Януковича від влади в лютому-2014

2 хв читати

Український бізнесмен Дмитро Фірташ заявляє, що відіграв одну з вирішальних ролей у досягненні компромісу між тодішньою опозицією та президентом Віктором Януковичем у лютому 2014 року, і підозрює в зриві досягнутих тоді домовленостей лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", виступаючи в четвер у суді у Відні у справі про екстрадицію до США, Д.Фірташ заявив, що переконав орієнтованих на нього народних депутатів допомогти опозиції та прийняти рішення про повернення Конституції 2004 року, що звужує повноваження президента України.

За його словами, після цього В.Янукович передзвонив йому в Париж, де бізнесмен провадив переговори з європейськими політиками. "Він сказав, що я встромив йому ножа у спину, що я фізично забрав у нього владу", - сказав Д.Фірташ.

Бізнесмен зазначив, що після цього змушений був повернутися в Україну, оскільки виникла ймовірність розгону Майдану і провалу переговорів між опозицією та В.Януковичем за участю глав МЗС Німеччини, Франції та Польщі, які тоді відбувалися в Києві.

За його словами, за Києвом він провів зустріч із народним депутатом від фракції "Партії регіонів" у парламенті того скликання Сергієм Тігіпком, на позицію якого орієнтувалися тоді близько 50 нардепів.

"Він (С.Тігіпко - ІФ) розповів, що сталося: опозиція слабка, вони не знають, чого хочуть, що запропонувати (владі - ІФ)", - розповів Д.Фірташ.

Бізнесмен повідомив, що після цієї розмови зателефонував тодішньому лідеру партії "УДАР" Віталію Кличку та попросив організувати зустріч інших лідерів опозиції - голови парламентської фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка та лідера фракції "Свобода" Олега Тягнибока. "Ви не повинні дати шанс, щоб поїхали ці міністри. І він (В.Кличко - ІФ) це все зробив", - сказав Д.Фірташ.

За його словами, надалі в погодженні документа брав участь і С.Тігіпко, після чого сам бізнесмен передзвонив тодішньому голові адміністрації президента Андрію Клюєву для організації нової зустрічі опозиції з В.Януковичем.

Бізнесмен зазначив, що був задоволений результатом, отриманим "без перевороту, без крові".

"Але я не врахував інтересів Тимошенко", - сказав Д.Фірташ і заявив, що домовленості не передбачали участі екс-прем'єра Юлії Тимошенко у виборах президента, призначених на листопад 2014 року.

У зв'язку з цим бізнесмен висловив підозру, що "люди Тимошенко" влаштували провокацію на Майдані і цим зірвали досягнуті тоді домовленості з В.Януковичем.

Після цього, стверджує Д.Фірташ, тиск на нього з боку США посилився, оскільки вони не готові були підтримати кандидатуру В.Кличка на пост президента, ставлячи на політичну силу, в якій були Ю.Тимошенко, А.Яценюк та Олександр Турчинов.

Коментуючи втечу В.Януковича, Д.Фірташ сказав: "Я вважаю, що він боягуз. Він нікуди не повинен був тікати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА