18:11 05.05.2015

Депутати пропонують дозволити приватне виробництво спирту в Україні

2 хв читати
Депутати пропонують дозволити приватне виробництво спирту в Україні

Група народних депутатів пропонує вивести виробництво етилового спирту за межі державної монополії, представленої ДП "Укрспирт".

Відповідний законопроект №2754 щодо демонополізації виробництва спирту зареєстрували в парламенті Олексій Мушак, Олександр Бакуменко, Микола Кучер (фракція "Блок Петра Порошенка"), Вадим Івченко (фракція "Батьківщина") та Сергій Лабазюк (група "Воля народу").

Згідно з документом пропонується встановити, що виробництво спирту етилового (зокрема як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного та плодового, а також біоетанолу здійснюється підприємствами незалежно від форми власності за умови отримання ліцензії. Те саме стосується імпорту, експорту та оптової торгівлі цією продукцією.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що незважаючи на монопольне становище та 100% держвласність спиртові підприємства України перебувають у стагнації, експорт спирту скоротився з 2007 року в рази, при цьому значні обсяги спирту, до 30-40% від загального споживання, потрапляють на тіньовий ринок.

Депутати вважають, що зняття мораторію на виробництво етилового спирту приватними заводами дасть змогу виробникам алкогольних напоїв інвестувати в сучасні виробничі потужності з випуску спирту.

"Найбільш зацікавленими особами у виробництві спирту будуть виробники алкогольних напоїв, яким необхідна власна ресурсна база для забезпечення стабільності виробництва та кращої якості алкогольних напоїв. Такі виробники жодним чином не будуть зацікавлені у продажу спирту на тіньовий ринок, оскільки вироблені з нього напої створюватимуть конкуренцію легальним напоям", - зазначено в пояснювальній записці.

Передбачається, що у будівництві спиртзаводів із метою експорту також буде зацікавлений аграрний бізнес.

Як зазначають автори законопроекту, в Україні є приклади демонополізації виробництва окремих видів спирту: в 2008 році було ліквідовано держмонополію на виробництво коньячного та плодового спирту і на сьогодні діє 17 відповідних ліцензій приватним компаніям. "При цьому тіньовий ринок коньячного та плодового спиртів відсутній. Дозвіл на виробництво коньячного спирту приватним компаніям дозволив побудувати сучасні виробничі потужності та наростити обсяги використання вітчизняного коньячного спирту серед окремих компаній до 80%, що позитивно відбилось на українському виноградарстві", - йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомлялося, ДП "Укрспирт" віднесено до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства. Торік заводи "Укрспирту" виробили близько 15 млн декалітрів спирту, увесь обсяг було реалізовано на внутрішньому ринку.

У грудні минулого року уряд ініціював скасування державної монополії на виробництво етилового спирту з 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА