16:06 19.05.2015

Україна сподівається домовитися з приватними зовнішніми кредиторами про реструктуризацію на своїх умовах, інакше може ввести мораторій на виплати

2 хв читати
Україна сподівається домовитися з приватними зовнішніми кредиторами про реструктуризацію на своїх умовах, інакше може ввести мораторій на виплати

Україна має фінансовий розрив в обслуговуванні та погашенні зовнішнього боргу в найближчі чотири роки у розмірі $15 млрд і має намір покрити його за рахунок домовленості про реструктуризацію з приватними кредиторами, не маючи можливості перекладати ці платежі на населення в умовах війни, російської агресії та кризи в економіці, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Зараз уряд просить вас надати право Кабінету Міністрів, наголошую - право, а ми вирішимо: скористатися цим правом чи не скористатися цим правом на введення мораторію щодо зовнішніх виплат України за борговими зобов'язаннями перед виключно приватними кредиторами за переліком таких зобов'язань, які є в доповненні до цього закону", - сказав прем'єр, представляючи урядові законопроекти про право на мораторій на зовнішні виплати.

"Ми хочемо заплатити, але на тих умовах, які пропонує український уряд і держава", - наголосив А.Яценюк.

На його думку, такий підхід є справедливим щодо українських громадян і держави, які страждають від війни і російської агресії, втратили Крим і 20% території. "Допоможіть не словом, а допоможіть мільярдами доларів, і український народ оцінить це, і це буде реальною допомогою і Україні, і Європі загалом", - сказав глава уряду.

Він зазначив, що завдання парламенту - зняти з майбутніх поколінь обов'язок платити "за боргами Віктора Януковича", за час президентства якого борг зріс на $40 млрд і становить сьогодні близько $70 млрд. "Ми не можемо жити за формулою: брати нові кредити, щоб погашати старі кредити. Ця формула має завершитися", - сказав А.Яценюк.

Прем'єр зазначив, що уряд сподівається домовитися з кредиторами, але в іншому разі ухвалені закони дадуть можливість ввести мораторій на зовнішні виплати.

А.Яценюк уточнив, що минулого року уряд отримав від МВФ та інших двосторонніх партнерів і міжнародних фінансових організацій $9 млрд, однак виплатив за зовнішнім боргом $14 млрд., Що несправедливо для країни, "яка у війні й вогні".

Він зауважив, що програма МВФ передбачає виділення Україні в найближчі чотири роки $25 млрд, з яких на виплату зовнішнього боргу можна буде використати $15 млрд, а $10 млрд підуть на поповнення валютних резервів, тоді як виплати тільки за зовнішнім боргом у той період становитимуть $30 млрд , а за внутрішнім - $17 млрд.

Прем'єр наголосив, що без реструктуризації боргу неможливо стабілізувати бюджет і проіндексувати доходи громадян.

А.Яценюк також запевнив, що уряд продовжить активно проводити реформи для відновлення економічного зростання, а скорочення зовнішнього боргу дасть додатковий поштовх для зростання довіри інвесторів і кредиторів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА