14:04 22.05.2015

Amnesty International стверджує, що обидві сторони конфлікту на сході України застосовують катування до полонених, сепаратисти влаштовують страти

2 хв читати
Amnesty International стверджує, що обидві сторони конфлікту на сході України застосовують катування до полонених, сепаратисти влаштовують страти

Міжнародна неурядова організація Amnesty International, посилаючись на свідчення полонених на сході України, стверджує, що обидві сторони конфлікту застосовують катування до затриманих, а сепаратисти влаштовують страти без суду.

"Ув'язнених з обох сторін били та імітували страти. Ми також задокументували позасудові страти осіб, яких тримають сепаратистські групи", - йдеться у звіті Amnesty International, представленому в Києві в п'ятницю.

"Повідомлень про застосування катувань від сторін надходить дуже багато, перевірити їх дуже складно... Катування застосовують найрізноманітніші групи, що беруть участь у конфлікті, зокрема і регулярні підрозділи і нерегулярні. Є багато фактів знущання з боку батальйонів "Спарта", "Примара" (рос. "Призрак" - ІФ), кілька випадків таких є з боку проукраїнських сил, зокрема ДУК "Правий сектор" (ПС). Окремо є інформація, отримана від джерела, про один випадок жорстокого поводження, побиття і незаконного тримання людей на базі ДУК "ПС", - розповів заступник директора програми Amnesty International щодо Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Він також зазначив, що, згідно з отриманою інформацією, випадки жорстокого поводження мали місце навіть із боку працівників СБУ.

"Здебільшого катування та жорстоке поводження відбуваються поза місцями тримання під вартою. Тобто, людину катують, а потім, після переведення її до місця тримання під вартою, наприклад до СІЗО, поводження з ними покращується", - додав він.

Д.Кривошеєв зазначив, що Amnesty International звернулася до генерального прокурора України Віктора Шокіна щодо правового статусу батальйонів та на якій підставі вони тримають людей під вартою.

У свою чергу дослідник Amnesty International щодо Україні Красимир Янков розповів, що доповідь ґрунтується на опитуванні 33 людей, які побували в полоні обох сторін конфлікту.

"17 із них були в полоні у сепаратистів, 16 тримала проукраїнська влада. 32 із 33 описали побої або інші серйозні порушення... постраждалі описували побиття до ламання кісток, катування електричним струмом, підвішування із стелі, відмова в доступі до лікаря, постановочні страти", - сказав він.

Усіх їх було затримано з липня 2014 року по квітень 2015 року.

Amnesty International також задокументувала три інциденти, коли бойовики поза судом страчували проукраїнських бійців.

"Випадок 22 січня в селі Красний Партизан, там був 20-й блокпост тероборони, сепаратисти атакували його й узяли в полон 11 солдатів. Їх допитували, і ми знайшли свідків цього допиту... Один зі свідків бачив щонайменше один шеврон батальйону "Схід" у нападників. Одна дівчина зі снайперською рушницею стріляла в ноги і легені полоненим. Загинуло принаймні троє солдатів. Одного з них застрелили за те, що на питання, чому ти воюєш, він відповів: "Я воюю за Україну". Його застрелили", - розповів він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА