10:53 28.05.2015

Уряд підтримав призупинення укладання нових договорів молодіжного кредитування житла через неефективність програми - Мінрегіон

3 хв читати
Уряд підтримав призупинення укладання нових договорів молодіжного кредитування житла через неефективність програми - Мінрегіон

Кабінет Міністрів України підтримав ініціативи з призупинення укладання нових договорів у рамках реалізації державної програми часткової компенсації процентної ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям і самотнім молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.

Як повідомило Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства (Мінрегіон), відповідний проект постанови Кабінету Міністрів із внесення змін до затвердженого його постановою №853 від 4 червня 2003 року порядку такої компенсації розроблений міністерством у зв'язку з виявленою неефективністю вказаної держпрограми.

"Цим документом передбачена можливість зупинки укладання нових договорів, оскільки, з урахуванням відсутності відповідного фінансування, починаючи з 2009 року, договори з часткової компенсації процентних ставок кредитів не укладають", - уточнюється в повідомленні.

При цьому в Мінрегіоні зазначають, що зауваження про необхідність вжиття заходів для продовження або зупинки дії цієї держпрограми також висловлене за результатами проведеного Рахунковою палатою України аудиту Державної спеціалізованої фінансової установи (ДСФУ) "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" (Київ).

Як повідомлялося з посиланням на Держфонд сприяння молодіжному житлобудівництву, уряд на засіданні 27 травня ухвалив рішення про збільшення за рахунок коштів державного бюджету статутного капіталу ДСФУ "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" на 18%, або 38 млн грн - до 249,355 млн грн.

За словами голови правління Держфонду сприяння молодіжному житлобудівництву Леоніда Рисухіна, збільшення статутного капіталу фонду допоможе, зокрема, укласти нові договори в рамках Держпрограми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

На початку листопада 2014 року Л.Рисухін повідомив, що впродовж 10 місяців 2014 року підтримкою держави для придбання житла у рамках програм, що реалізовуються Держфондом, скористалося 1,159 тис. сімей в Україні.

За його словами, із вказаної кількості квартир, придбаних за цьогорічної держпідтримки, 728 із них куплені за держпрограмою здешевлення іпотечних кредитів до 3% річних, 230 - за держпрограмою доступного житла 70/30, 201 - пільгове молодіжне кредитування.

За даними Л.Рисухіна, до 25 листопада 2013 року підтримкою держави для придбання житла у рамках держпрограм, що реалізуються Держфондом сприяння молодіжному житлобудівництву, скористалися 3 тис. сімей в Україні.

Держбюджетом на 2015 рік також передбачена фінансова підтримка Держфонду сприяння молодіжному житлобудівництву в розмірі 6,85 млн грн.

Крім того, передбачено 93,2481 млн грн на здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, що потребують поліпшення житлових умов (у 2014 році передбачалося 300 млн грн - ІФ), на часткову компенсацію процентної ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям і самотнім молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла - 49,2608 млн грн.

Комітет Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму на засіданні 11 лютого 2015 року ухвалив рішення рекомендувати парламенту під час внесення змін до закону України "Про держбюджет України на 2015 рік" передбачити витрати на бюджетну програму "Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям і самотнім молодим громадян на будівництво (реконструкцію) і придбання житла" обсягом 200 млн грн.

Комітет також звернеться до уряду з рекомендацією доручити Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву спільно з Мінрегіонбудом і Мінспорту розглянути питання визначення додаткових переваг для молодих сімей учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, молодих державних службовців, медичних працівників і вчителів в отриманні пільгових довгострокових кредитів.

У свою чергу рада директорів Конфедерації будівельників України на засіданні 25 лютого ухвалила рішення звернутися з проханням до уряду й парламенту забезпечити в 2015 році фінансування за рахунок коштів державного бюджету державних програм доступного житла, які наразі реалізуються, загалом на рівні близько 500 млн грн.

В Україні затверджено п'ять держпрограм доступного житла. Водночас через відсутність або брак держфінансування в 2014 році реалізацію та укладання нових договорів за деякими з них припинено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА