11:11 19.09.2015

У парламентській газеті опубліковано текст низки законів щодо реструктуризації приватного зовнішнього держборгу, підписаних у п'ятницю

3 хв читати
У парламентській газеті опубліковано текст низки законів щодо реструктуризації приватного зовнішнього держборгу, підписаних у п'ятницю

У парламентській газеті "Голос України" у суботу опубліковано текст низки законів, підписаних президентом України Петром Порошенком у п'ятницю, і які передбачають реструктуризацію приватного зовнішнього боргу.

Як повідомлялося, у п'ятницю президент України Петро Порошенко підписав ухвалені Верховною Радою у четвер, 17 вересня, низку законів, які передбачають реструктуризацію приватного зовнішнього боргу.

Згідно з інформацією, оприлюдненою в п'ятницю ввечері на сайті українського парламенту, в етапах проходження законів зазначено, що їх "повернуто з підписом президента".

України 27 серпня заявила про досягнення домовленості про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу на суму близько $19,3 млрд із комітетом кредиторів, що представляє власників цих українських зобов'язань приблизно на $9 млрд.

Передбачається, що Україні буде негайно списано 20% основного боргу, а терміни погашення решти суми відсунуть на чотири роки - з 2015-2023 на 2019-2027 рр. Для цього замість нинішніх 14 випусків єврооблігацій (11 суверенних і трьох гарантованих державою "Фінінпро") і кількох гарантованих державою кредитів ("Укравтодору", КБ "Південне" і "Укрмедпостач") із середньозваженою купонною ставкою 7,22% річних будуть випущені дев`ять приблизно рівних за обсягом нових випусків доларових єврооблігацій, що погашаються щорічно в 2019-2027 рр., зі ставкою купона 7,75% річних. Нараховані відсотки до запланованої дати випуску за наявними паперами буде капіталізовано в нові єврооблігації.

Крім цього, власники єврооблігацій пропорційно своїй частці в сумарному реструктуризованому боргу отримають 20-річні державні деривативи. Платежі за ними здійснюватимуться у грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України. Якщо приріст ВВП за рік буде нижчим 3%, виплат за паперами не буде. У разі, якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% - то ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.

Зазначені умови за держдеривативами діятимуть тільки після того, як номінальний ВВП України зросте в 1,5 разу і досягне $125,4 млрд (поточний прогноз МВФ за показниками ВВП на 2019 р. у доларах США, що є еквівалентом 3183 млрд грн за курсом поточного прогнозу). Крім цього, у 2021-2025 рр. виплати за VRI будуть обмежені 1% ВВП.

17 вересня Верховна Рада 307-309 голосами за необхідного мінімуму 226 голосів ухвалила пакет урядових законопроектів про реструктуризацію приватного зовнішнього державного боргу, передає кореспондент агентства.

Пакет законів про реструктуризацію містить поправки до Податкового та Бюджетного кодексів, а також до закону про цінні папери та фондовий ринок для випуску нових інструментів - державних деривативів. Як зазначала міністр фінансів Наталія Яресько, зазначені законопроекти вже узгоджено зі спеціальним комітетом кредиторів.

У змінах до Бюджетного кодексу буде врегульовано питання випуску, обслуговування і погашення державних деривативів та визначено пріоритетність реструктуризованих боргів щодо боргів, які не взяли участі в запропонованій борговій операції. Поправки до Податкового кодексу містять особливі правила оподаткування доходів компаній, що є позичальниками за реструктуризованими гарантованими державою кредитами: йдеться про нульове оподаткування формального прибутку, яке буде зафіксовано в балансах цих підприємств за підсумками реструктуризації.

Крім цього, депутати проголосували за постанову, якою доручили Кабінету Міністрів забезпечити проведення угод із держборгом на узгоджених із комітетом кредиторів умовах, а також дозволили тимчасове перевищення загального обсягу державного та гарантованого державою боргу над межею, встановленою Бюджетним кодексом (60% ВВП - ІФ).

Після ухвалення законів умови реструктуризації мають бути схвалені власниками кожної серії єврооблігацій, залучених до процесу реструктуризації під час проведення окремої юридичної процедури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА