17:38 04.02.2016

Конфлікт депутата Чекіти з міністром Абромавичусом пов'язаний із брухтом, сертифікацією продуктів та заводом у Броварах

4 хв читати
Конфлікт депутата Чекіти з міністром Абромавичусом пов'язаний із брухтом, сертифікацією продуктів та заводом у Броварах

Народний депутат Геннадій Чекіта (фракція "БПП") у відповідь на звинувачення на його адресу з боку міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса в лобіюванні призначень звинуватив главу МЕРТ у непрофесіоналізмі, покритті непрозорого розподілу квот на експорт брухту і неефективних кадрових рішеннях на ДП "Завод порошкової металургії" (Бровари Київської обл.)

"За родом моєї депутатської діяльності до мене звертаються підприємства і говорять, що є суми, які сплачують за квоту щодо вивезення брухту чорних металів. Мене це обурює", - сказав, зокрема, Г.Чекіта в інтерв'ю "112 каналу".

Депутат уточнив, що є головою підкомітету, що відповідає за оборот брухту чорних і кольорових металів. "Це непрозора процедура на сьогодні, яку веде комісія МЕРТ", - вважає Г.Чекіта.

Він уточнив, що був лише на першому засіданні цієї комісії минулого року, намагаючись з'ясувати, яка кількість металів має виділятися за кордон і як розподіляються квоти, проте на наступні засідання його не допускали і на них були лише члени комісії.

Г.Чекіта стверджує, що дозволи на вивезення брухту отримували луганські і донецькі підприємства, де є сепаратисти, а велика квота на вивезення кольорового металу також діставалася підприємствам Клюєва (екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв - ІФ).

"Я непогано розбираюся в галузі: був раніше засновником одного з великих металургійних підприємств, яке створило повний цикл від переробки брухту міді до виробництва мідної катанки, і прекрасно знаю цей ринок", - додав народний депутат.

Щодо підприємства у Броварах, яке є єдиним виробником сировини в Україні для виробництва готової продукції методів пресування, він повідомив, що в грудні 2014 року запропонував змінити його керівника. "Ніяких прізвищ не звучало, тому що на той момент була людина, призначена Царьовим (ймовірно, екс-депутат Олег Царьов – ІФ). Говорив, що виводяться активи", - пояснив Г.Чекіта.

За його словами, новий керівник, який прийшов потім до керівництва, раніше працював на цьому підприємстві. Він поліпшив фінансову ситуацію, проте в серпні А.Абромавичус своїм наказом змінив його на "людину, яка прийшла зі служби безпеки Міністерства економіки".

Депутат також уточнив, що зустрічався з міністром лише чотири рази, останнього разу - у вересні 2015 року, і минулої осені був одним з ініціаторів його відставки з посади глави МЕРТ, протестуючи, зокрема, проти скасування сертифікації на продукти харчування, які експортує Україна.

Як повідомлялося, напередодні А.Абромавичус звинуватив Г.Чекіту в лобіюванні призначення близьких йому осіб на посади керівників державних підприємств. "Два дні тому на конкурс (із відбору керівника - ІФ) підприємства порошкової металургії ходить товариш від "БПП" під контролем Ігоря Кононенка - Геннадій Чекіта. Ходить тут, лобіює своїх людей", - сказав А.Абромавичус.

Міністр розкритикував ситуацію, коли народні депутати мають повноваження приходити на будь-яку нараду до міністерства і впливати на ухвалення рішень.

Як повідомлялося з посиланням на МЕРТ, 1 лютого на засіданні постійної комісії з проведення конкурсного відбору керівником ДП "Завод порошкової металургії" (Бровари Київської обл.) з восьми претендентів переможцем було визнано нинішнього директора цього підприємства Олександра Адоніна.

Г.Чекіта, згідно з інформацією на його сайті, до обрання до ВР із 2002 року по 2014 рік був депутатом трьох скликань Одеської міськради, в останньому з них спочатку очолював фракцію партії "Батьківщина", а потім заснував партію "За справедливість".

Окрім того, з 1999 року в різні роки аж до 2010 року він був керівником і заступником керівника СП "Панком-Юн". Згідно з даними в держреєстрі, йому належало 40% цього підприємства, яке було припинено наприкінці лютого 2015 року, а іншими співвласниками були Марина Козаченко (55,5%) та Людмила Третьякова (4,5%).

Чистий дохід "Панком-Юн" у 2011 році сягав 648,1 млн грн, проте в 2012 році знизився до 402,507 млн грн, а через рік - до 51,93 млн грн. Чисті збитки в ці роки становили відповідно до 42,99 млн грн, 34,09 млн грн та 33,47 млн грн.

ДП "Завод порошкової металургії", створений у 1958 році, спеціалізується на виробництві металевих порошків, композиційних матеріалів, антифрикційних і фрикційних виробів, гідроциклонів, гранульованого феросиліцію тощо.

Підприємство в 2014 році скоротило чистий дохід на 47,4% - до 27,79 млн грн, а його чистий збиток зріс у 8,7 раза - до 18,45 млн грн. У першому півріччі 2015 року підприємство за чистого доходу 27,79 млн грн отримало 6,08 млн грн чистого збитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА