12:25 29.04.2016

Голова ВАСУ Нечитайло вказав Гройсману на відсутність у прем'єра повноважень оцінювати законність судових рішень

2 хв читати
Голова ВАСУ Нечитайло вказав Гройсману на відсутність у прем'єра повноважень оцінювати законність судових рішень

Голова Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Олександр Нечитайло у відповідь на ініціативу прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана провести аналіз судових рішень заявив, що виконавча влада не наділена повноваженнями оцінювати законність судових рішень.

Згідно із заявою, яку в п'ятницю поширила прес-служба ВАСУ, 28 квітня 2016 року прем'єр-міністр В.Гройсман доручив міністру юстиції України проаналізувати діяльність суддів, а також правомірність судових рішень, пов'язаних із веденням бізнесу в країні з метою подолання корупції в судовій гілці.

"Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло наголошує, що, по-перше, органи виконавчої влади не наділені законними повноваженнями оцінювати законність судового рішення, а по-друге, створення дійсно демократичної та процвітаючої держави починається перш за все з поваги одне до одного. Давати оцінку процесуальним рішенням можуть лише вищестоящі судові інстанції при перегляді судових рішень. Тобто, презумпція правомірності судового рішення може бути спростована в порядку апеляційного, касаційного оскарження, дисциплінарного провадження, а також поставлена під сумнів рішенням Європейського суду з прав людини", - йдеться в заяві ВАСУ.

О.Нечитайло нагадав, що згідно з положеннями статей 1 та 6 закону України "Про судоустрій і статус суддів" судова влада в Україні здійснюється незалежними та безсторонніми судами. "Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя самостійно на основі Конституції та законів України, забезпечуючи при цьому верховенство права Таким чином, судді в Україні здійснюють правосуддя відповідно до закону, керуючись при цьому своїм внутрішнім переконанням, а не побажаннями вищих посадових осіб", - зазначено в заяві.

У ВАСУ наголошують, що "втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів будь-яким способом, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і спричиняє відповідальність, установлену законом".

"У зв'язку з цим Вищий адміністративний суд наголошує на неприпустимості подібних публічних заяв з боку керівництва держави, які демонструють неповагу і упереджене ставлення до судової влади, сіють розбрат у суспільстві", - йдеться в заяві ВАСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА