14:02 02.06.2016

Правозахисники вказують на суттєві недоліки змін до Конституції щодо правосуддя і закликають Раду внести поправки

3 хв читати
Правозахисники вказують на суттєві недоліки змін до Конституції щодо правосуддя і закликають Раду внести поправки

Платформа "Правозахисний порядок денний" ("Правозахисний порядок денний"), що об'єднує низку правозахисних організацій, заявляє, що запропонований президентом України проект змін до Конституції щодо правосуддя № 3524 містить суттєві недоліки і привносить серйозні ризики.

"Правозахисні організації звертаються до парламенту з проханням врахувати наші пропозиції. Для цього – зібрати необхідну кількість підписів під поправками до проекту, зареєструвати їх як законопроекти, направити на розгляд Конституційного Суду України і після отримання його вердикту прийняти в цілому", - йдеться в заяві платформи, до якої входять Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект "Без кордонів" ГО Центр "Соціальна дія", Євромайдан SOS.

Так, правозахисники пропонують скасувати частину 1 Прикінцевих та перехідних положень проекту в тій частині, що переносить вступ в силу ч. 6 ст. 124 проекту і "на три роки закриває для України можливість ратифікації Римського статуту і приєднання до Міжнародного кримінального суду".

"Ми вважаємо, що така затримка невиправдана, оскільки Україна зобов'язалася ратифікувати Римський статут для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Причому МКС має юрисдикцію над територією України, адже Україна звернулася до цього суду і попросила розслідувати злочини проти людства і військові злочини, що сталися на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року і без кінцевої дати", - зазначила на прес-конференції в четвер в агентстві "Інтерфакс-Україна" голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Вони вказують, що необхідно вилучити друге речення ст. 151-1 проекту, що встановлює нездоланні для звичайної людини бар'єри для подання конституційної скарги до Конституційного суду, і надати людям "реальну можливість захищатися від диктаторських законів незалежно від політиків".

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко пояснив, що формулювання, що містяться в проекті, означають, що конституційна скарга взагалі не діятиме.

"Правозахисний порядок денний" вважає, що слід виключити зі ст. 131-2 законопроекту № 3524 положення про представництво в суді виключно адвокатами, що, за їхніми словами, перетворює Україну на першу державу в світі, що на конституційному рівні встановила монополію цехової корпорації, тим самим обмежила власних громадян у праві на доступ до правосуддя".

Громадські організації також виступають за виключення з проекту будь-якої згадки про Генеральну прокуратуру, тим самим позбавити її "сакрального статусу", що протягом усіх років незалежності України заважав кардинальному реформуванню цього органу на рівні законів і служив причиною непрозорих закулісних торгів навколо посади генпрокурора.

Крім того, вони пропонують позбавити Вищу раду правосуддя повноважень залучати суддів до дисциплінарної відповідальності, що є інструментом тиску на суддів через представників парламенту, прокуратури, президента тощо, для чого внести відповідні зміни до ст. 131 проекту.

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зазначила, що проект змін до Конституції містить велику кількість бланкетних норм", і їхній основний посил, що все буде вирішено на рівні законів. "Яким чином у нас приймаються звичайні закони, що вирішуватимуть основні питання, які має була вирішити Конституція, ми всі знаємо", - наголосила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА