12:15 01.11.2016

ВР пропонують встановити обов'язкову квоту для передач новин українською мовою

2 хв читати
ВР пропонують встановити обов'язкову квоту для передач новин українською мовою

Народні депутати з фракції "Народний фронт" Микола Княжицький і Вікторія Сюмар пропонують Верховній Раді України встановити обов'язкову квоту на телевізійні програми, зокрема передач новин, українською мовою.

Як повідомляється на офіційному сайті українського парламенту, відповідний проект закону №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації" зареєстровано у Верховній Раді 27 жовтня 2016 року.

"Через продовження збройного конфлікту з Російською Федерацією особливе обурення спричиняють у громадян випадки невикористання державної мови в діяльності у сфері телерадіомовлення, що призводить до суперечок і конфліктів. У такий непростий для нашої держави час завданням законодавчого органу є вживання всіх можливих заходів у рамках законодавства для захисту національних інтересів, задоволення суспільного попиту та стабілізації ситуації в країні", - сказано в пояснювальній записці до цього законопроекту.

Проект закону пропонує внести зміни до статті 10 закону України "Про телебачення і радіомовлення" з метою закріплення законодавчих гарантій використання державної мови для здійснення телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, зокрема передач новин державною мовою протягом доби.

Законопроект пропонує встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач і/або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби в кожному з проміжків часу від 7:00 до 18:00 і від 18:00 до 22:00; для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення пропонується встановити обов'язкову частку на рівні 50%.

Окремо законопроектом пропонується встановити обов'язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00.

При цьому в законопроекті пропонується уточнити, що передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) передачі виконані винятково українською мовою. Однак припускається використання без дублювання і озвучення репортажів із місць подій, які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого, трансляцій виступів запрошених учасників передачі (гостей), а також музичних творів.

Зазначені обов'язкові частки передач державною мовою стосуються лише телерадіоорганізацій, які, відповідно до умов ліцензій, здійснюють ефірне і багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА