19:14 03.11.2016

Порошенко ветував закон про стратегічну екологічну оцінку

2 хв читати
Порошенко ветував закон про стратегічну екологічну оцінку

Президент України Петро Порошенко ветував ухвалений Верховною Радою (ВР) 4 жовтня закон, який впроваджує механізм стратегічної екологічної оцінки (СЕО) документів державного планування і входить до пакета "євроінтеграційних законів".

Згідно з даними в історії проходження законопроекту №3259 на сайті ВР, документ було повернено на доопрацювання 31 жовтня, пропозиції президента надано 1 листопада.

На думку президента, документ містить різні підходи до визначення сфери та об'єкта регулювання, що ускладнить процес державного планування.

"Різні підходи до визначення сфери та об'єкта регулювання закону ускладнять процес державного планування, що негативно позначиться на формуванні цілісної системи прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку України, окремих галузей економіки та окремих адміністративно-територіальних одиниць", - йдеться в примітках.

Згідно з документом, встановлюється вимога проведення СЕО для розробки практично всіх проектів документів держпланування, окрім пов'язаних з обороною або надзвичайними ситуаціями, а також фінансових або бюджетних документів.

Так, СЕО вводиться для розробки стратегій, планів, схем, містобудівної документації, загальнодержавних програм, державних цільових програм та ін. програм, що підлягають затвердженню органом державної влади або органом місцевого самоврядування.

Документ, на думку президента, не містить дієвих механізмів врахування в документах держпланування зауважень і пропозицій громадськості та органів виконавчої влади, висловлених у процесі громадського обговорення.

"До того ж більшість положень закону є декларативними, нечіткими, внутрішньо суперечливими та неповною мірою узгоджуються з іншими законодавчими актами, що не сприятиме ефективній реалізації державної політики щодо стратегічної екологічної оцінки", - резюмував президент.

Як повідомлялося, президент П.Порошенко 31 жовтня ветував закон №2009а-д "Про оцінку впливу на довкілля", схвалений Верховною Радою 4 жовтня, що також входить до пакета "євроінтеграційних законів".

Верховна Рада 4 жовтня проголосувала три законопроекти, що стосуються сфери охорони навколишнього середовища "Про оцінку впливу на довкілля" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що закони охоплюють практично всі сфери діяльності. Зокрема, містобудівні плани, стратегії розвитку областей, програми розвитку промисловості, аграрного сектора мають проходити процедуру СЕО. Також визначається чіткий перелік типів об'єктів, що підлягають ОВНС. Таким чином, проекти, що не враховують негативного впливу на довкілля та здоров'я населення, фактично не матимуть права на реалізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА