15:45 11.11.2016

"Нормандська четвірка" може вийти на робочий проект дорожньої карти щодо Донбасу до кінця листопада

3 хв читати
"Нормандська четвірка" може вийти на робочий проект дорожньої карти щодо Донбасу до кінця листопада

Представники країн "Нормандської четвірки" до кінця листопада можуть вийти на робочий варіант проекту дорожньої карти щодо імплементації Мінських угод, проте ймовірність того, що сторони погодять єдиний проект документа в короткі терміни, украй невисока, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в дипломатичних колах у п'ятницю.

Співрозмовник агентства нагадав, що зараз усі чотири сторони активно працюють над цим документом, який доручили розробити лідери України, Німеччини, Франції та Росії на останній зустрічі в "нормандському форматі" в Берліні.

"Наприкінці листопада глави МЗС "Нормандської четвірки" проведуть зустріч й обговорять цей робочий проект, озвучать свої пропозиції", - розповів він.

Водночас, за словами співрозмовника агентства, навряд чи сторони зможуть погодити єдиний проект документа, адже залишається багато розбіжностей і протиріч. "Українська сторона чітко окреслила п’ять червоних ліній, які раніше були озвучені і на яких Київ наполягатиме в цих переговорах", - зазначило джерело.

Як повідомлялося, одразу після переговорів у Берліні президент України Петро Порошенко на прес-конференції повідомив, що лідери країн "нормандського формату" дійшли згоди, що глави міністерств закордонних справ підготують дорожню карту щодо імплементації Мінських домовленостей до кінця листопада поточного року, потім її підпишуть глави держав. "Було доручено, щоб до кінця листопада міністри закордонних справ на своїй зустрічі затвердили основи проекту дорожньої карти", - сказав він на прес-конференції за підсумками зустрічі в "нормандському форматі" у Берліні.

За його словами, на зустрічі було визначено основні напрями майбутньої дорожньої карти, а також погоджено, що після розробки та узгодження документ буде підписаний лідерами країн.

Наприкінці жовтня заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв повідомив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна, що П.Порошенко на зустрічі в "нормандському форматі" у Берліні окреслив п’ять ключових позицій, на включенні до дорожньої карти яких наполягає українська сторона.

За його словами, перша позиція - це питання неконтрольованої нині ділянки українсько-російського кордону. "Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має нарешті отримати безперешкодний доступ на всю тимчасово окуповану територію, зокрема кордон. І, як це було передбачено пунктом 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію зі створенням зони безпеки в прикордонних районах України та РФ", - пояснив він.

У дорожній карті також необхідно чітко виписати, яким чином Україна відновить повний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону відповідно до комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

"Друге - це питання виведення російських військ та озброєння. Ми повинні мати чітке бачення того, коли і як відбуватиметься виведення численної російської армії з української території, зокрема російської техніки", - сказав К.Єлісєєв.

Третє, за його словами, це гарантування безпеки можливих місцевих виборів силами міжнародного компонента.

"Четверте - це питання, пов'язане з розпуском усіх фейкових структур так званих ДНР/ЛНР, створених після 2014 року. Лише уявіть, на сьогодні в Донецьку функціонує 24 псевдо-міністерства та відомства, зокрема так зване міністерство закордонних справ. А в Луганську і того більше. Усі вони були створені для імітації так званої державності на цих територіях", - наголосив заступник голови АП.

І п'яте, за словами К.Єлісєєва, це негайне звільнення всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях, і українських політв'язнів, яких тримають у в'язницях на території РФ.

Він додав, що є й інші важливі напрями, наприклад економічні та соціальні питання, але ці п'ять є ключовими вимогами української сторони в контексті підготовки майбутньої дорожньої карти. Усі свої пропозиції, за словами заступника голови АП, українська сторона передала своїм партнерам по "нормандському формату".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА