16:22 11.11.2016

Бачення Києва і Москви на дорожню карту щодо Донбасу відрізняється навіть на етапі встановлення безпеки і формату збройної місії ОБСЄ

3 хв читати
Бачення Києва і Москви на дорожню карту щодо Донбасу відрізняється навіть на етапі встановлення безпеки і формату збройної місії ОБСЄ

Представники країн-членів "Нормандського формату" активно працюють над дорожньою картою щодо імплементації Мінських угод, однак документ навряд чи буде узгоджений до встановленого лідерами країн в Берліні терміну наприкінці листопада в зв'язку з розбіжністю позицій України і Росії щодо ключових питань, зокрема формату і завдання майбутньої збройної поліцейської місії ОБСЄ, заявляє представник України в політичній підгрупі ТКГ Ольга Айвазовська.

"У кожної сторони дуже різне бачення того, як має виглядати дорожня карта. Складно уявити, як скласти документ, узгоджений з усіма. Навіть етап встановлення безпеки розглядається Україною як тривалий і грунтовний, з гарантіями всіх сторін, із залученням поліцейської місії ОБСЄ, про що ще фактично не починалася дискусія. Тут теж є кардинальні відмінності: РФ хоче, щоб ця мінімальна місія складалася з кількох сотень людей з легкою зброєю. Україна має намір забезпечити транзитний правопорядок, який дозволить спокійно передати всю владу в ОРДЛО під фактичну юрисдикцію Україні", - розповіла О. Айвазовська в інтерв'ю журналу "Фокус", яке опубліковане в п'ятничному випуску.

Вона зазначила, що мінімальний склад збройної поліцейської місії ОБСЄ, за попередніми підрахунками української сторони, - 10тис. осіб, а оптимальний – 26 тис. "Їм треба буде забезпечити візуальний контроль за 440км кордону та порядок до, під час і після місцевих виборів в ОРДЛО", - розповіла О. Айвазовська.

При цьому вона зазначила, що навіть якщо до складу такої місії увійде 10-15 тис. людей, "її бюджет буде обчислюватися сотнями мільйонів євро", у зв'язку з чим говорити про можливості створення в поточному році не доводиться в принципі.

Представник України в політичній підгрупі ТКГ нагадала, що в рамках мінських домовленостей на проміжному етапі контроль над неконтрольованим Україною ділянкою кордону з РФ може бути тільки в руках ОБСЄ. "Але тієї поліцейської місії, яка буде в змозі захистити кордон на випадок повторного вторгнення російських військ", - підкреслила О. Айвазовська.

"Узгодження дорожньої карти під великим питанням. Робота ведеться, сторони виявляють безпрецедентну ініціативу, але гарантій (узгодження кінцевого варіанта документа – ІФ) немає", - сказала вона.

Раніше в п'ятницю джерело в дипломатичних колах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що представники країн "Нормандської четвірки" до кінця листопада можуть вийти на робочий варіант проекту дорожньої карти щодо імплементації Мінських угод, проте ймовірність того, що сторони узгодять єдиний проект документа в короткі терміни, вкрай невисока. "Наприкінці листопада глави МЗС "Нормандської четвірки" проведуть зустріч і обговорять цей робочий проект, озвучать свої пропозиції", - розповів він. Разом з тим, за словами співрозмовника агентства, навряд чи сторони зможуть узгодити єдиний проект документа, адже залишається багато розбіжностей. "Українська сторона чітко окреслила 5 червоних ліній, які раніше були озвучені і на яких Київ буде наполягати в цих переговорах", - сказало джерело.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА