15:29 11.10.2017

Порошенко: Я відкидаю твердження тих, хто говорить про Крим як про "завершену справу"

2 хв читати
Порошенко: Я відкидаю твердження тих, хто говорить про Крим як про "завершену справу"

Президент України Петро Порошенко відкидає твердження політиків, які заявляють, що питання щодо повернення Криму Україні закрите.

"Я рішуче відкидаю твердження тих, хто говорить про Крим як про "завершену справу", - заявив П.Порошенко на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи в середу в Страсбурзі.

П.Порошенко наголосив, що трибуна ПАРЄ була створена не для закликів про умиротворення, "як і не для закликів торгуватися територіями за гроші, нафту чи газ".

"Ця трибуна була створена для захисту наших основ, наших цінностей і наших принципів, і, найголовніше, для їх захисту у разі потреби. Така необхідність настала сьогодні", - зазначив П.Порошенко.

Глава Української держави процитував колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля: "Або ми доведемо своє значення, вагу і цінність для Європи, або ми зазнаємо поразки".

За словами П.Порошенка, саме сьогодні Москва підштовхує Європу до тієї самої реальності, яка так хвилювала В.Черчилля майже 70 років тому.

"Саме тому запорукою нашого успіху залишається збереження і зміцнення нашої єдності, солідарності і стійкості. Лише на основі поваги суверенітету і територіальної цілісності України ми можемо досягти миру і стабільності в Європі. Україна, як, вірю, і всі в цій залі, хоче миру. Я як глава держави хочу миру для України та Європи", - сказав президент.

Пізніше, відповідаючи на запитання делегатів ПАРЄ, П.Порошенко ще раз наголосив, що "Крим має бути повернений Україні". "Ми не купуємо і не продаємо Крим. Тут не йдеться про гроші, нафту, газ, інші цінності. Йдеться про мир і свободу в Європі, безпеку в Європі та в усьому світі", - сказав президент України.

Він нагадав, що після того, як Росія незаконно окупувала Крим, вона зруйнувала систему безпеки, яка була створена після другої світової війни.

Президент України наголосив, що референдум у Криму може бути проведений лише після того, як півострів буде повернено Україні.

"Я готовий на все, що відповідатиме нормам української Конституції. У нашій Конституції є окремі норми щодо проведення референдуму. І місцевого, і національного. Територіальний суверенітет - це прерогатива національного референдуму. Але перед тим, як ми почнемо це обговорювати, Крим має повернутися під суверенітет України, а далі ми готові проводити будь-які переговори... відповідно до норм чинної української Конституції", - сказав П.Порошенко, відповідаючи на запитання, чи є можливість проведення референдуму в Криму з трьома питаннями: залишитися Криму у складі України, залишитися у складі Росії чи стати незалежною новою країною.

Він наголосив, що неможливо проводити референдум на окупованій території. "Неможливо провести референдум під дулами російських танків. Це не референдум - це не має ніякого відношення до демократії", - сказав П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА