16:12 27.10.2017

Боротьба за звільнення політв'язнів у Криму триватиме

4 хв читати
Боротьба за звільнення політв'язнів у Криму триватиме

Меджліс кримськотатарського народу продовжуватиме домагатися звільнення політв'язнів у Криму, запевняють голова меджлісу Рефат Чубаров та лідер кримських татар, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

На прес-конференції в п'ятницю в аеропорту "Бориспіль" з нагоди прибуття з Анкари звільнених раніше заступників голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова М.Джемілєв запевнив, що боротьба за звільнення кожного, хто зазнає репресій в окупованому Росією Криму, незалежно від національності, триватиме.

"Буде це через (президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа - ІФ) Ердогана - на зустрічі з Ердоганом наші хлопці говорили про необхідність докладання зусиль щодо звільнення інших наших політв'язнів... Також ми підключатимемо й інші можливі варіанти, насамперед міжнародні структури, Європарламент, Парламентську асамблею, структури ООН", - сказав він.

М.Джемілєв подякував усім, хто підтримував А.Чийгоза та І.Умерова в Криму і ходив на судові засідання. "Сподіваюся, що ми і надалі звільнятимемо інших політв'язнів. Ми на цьому не зупинятимемося. Це буде початок звільнення Криму", - заявив він.

У свою чергу Р.Чубаров зачитав список усіх, хто нині зазнає переслідувань в окупованому Криму або перебуває в ув'язненні, й запевнив, що робота з їх звільнення не припиняється.

"Питання звільнення заручників не може завжди детально пояснюватися. Просто ви маєте бути впевнені в тому, що ми завжди працюємо на те, щоб звільнити їх. Ми продовжуємо цю роботу", - пояснив голова меджлісу кримськотатарського народу.

Він додав: "Я це зараз говорю від меджлісу, тому що це наша принципова позиція. Ні уряд, ні Українська держава, ні тим паче меджліс не залишать нікого. Жодна людина в Криму, яка на сьогодні перебуває або в ув’язненні, або переслідується іншим способом... не залишиться сам на сам".

М.Джемілєв також зазначив, що у президента Туреччини є об'єктивна інформація про реальну ситуацію на території тимчасово окупованого Росією Криму.

"Ердоган має дуже об'єктивну інформацію про те, що відбувається в окупованому Криму, і, я думаю, що він продовжуватиме сприяти нам і в деокупації, і у звільненні наших політв'язнів", - сказав лідер кримськотатарського народу.

Депутат також зазначив, що РФ має дуже великий вплив у світі, і "проплачені дипломати і депутати інших країн працюють над зняттям санкцій з агресора". "Вони використовуватимуть і цю ситуацію, що начебто РФ пішла на лібералізацію", - наголосив він.

"Але ніхто їм не повірить. Нічого в політиці РФ не змінилося, агресор залишився агресором. Тому ми маємо спрямувати всі зусилля, щоб звільнити всіх політв'язнів і окуповані території", - сказав М.Джемілєв.

У свою чергу звільнений з російського ув’язнення заступник голови меджлісу кримськотатарського народу А.Чийгоз закликав усіх небайдужих писати політв'язням у Криму листи, оскільки вони мають для людей, які перебувають у неволі, дуже велике значення.

"Давайте тепер усі разом даватимемо силу тим, хто там залишився, у цих в'язницях. Не в'язниця страшна, повірте мені, чоловік має бути там, де є, і бути гідним, хоч би де це було, але йому набагато легше буде, якщо вони нас чутимуть, читатимуть", - сказав він і закликав: "Пишіть, не лінуйтеся, пишіть".

А.Чийгоз розповів, що отримував відправлені йому листи через два роки, згадавши, як приємно було йому отримувати листи з України, зокрема від хлопчика зі Львова, а також і листа підтримки з Росії.

"У Росії є ще одна група людей, які проявляють просто чудеса героїзму, - це адвокати", - додав він.

У свою чергу І.Умеров висловив упевненість, що "якщо так триватиме, якщо тема Криму не сходитиме із сторінок ЗМІ, то процес триватиме і надалі".

"Обов'язково слідом за звільненням окремих людей відбудеться деокупація Криму і відновлення територіальної цілісності України", - висловив переконання заступник голови меджлісу кримськотатарського народу.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в п'ятницю вдень до Міжнародного аеропорту "Бориспіль" зустрічати звільнених заступників голови меджлісу кримськотатарського народу, окрім Р.Чубарова та М.Джемілєва, також приїхали рідні і близькі І.Умерова та А.Чийгоза. Рейс з Анкари вони чекали разом із представниками ЗМІ та першим заступником міністра інформаційної політики України Еміне Джапаровою.

І.Умеров та А.Чийгоз увійшли до прес-центру у супроводі Р.Чубарова та М.Джемілєва. Звільнені керівники меджлісу під вітальні оплески присутніх обнялися з рідними і близькими. Після цього дитячий ансамбль у кримськотатарських національних костюмах виконав гімни України та кримськотатарського народу.

Після прес-конференції представник турецької громади в національному одязі піднесла А.Чийгозу та І.Умерову подарунки - краватки, виготовлені в кольорах кримськотатарського прапора.

Як повідомила Е.Джепарова, після прес-конференції лідери кримськотатарського народу прямують на зустріч із президентом України Петром Порошенком, де їм вручать нагороди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА