14:14 27.12.2017

TI пропонує Порошенку доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд

2 хв читати
TI пропонує Порошенку доопрацювати законопроект про Вищий антикорупційний суд

Громадська організація Transparency International (ТІ) Україна вказує на невідповідність деяких положень президентського законопроекту (№7440) про Вищий антикорупційний суд рекомендаціям Венеціанської комісії від 6 жовтня, через що пропонує главі держави відкликати цю ініціативу і внести доопрацьований проект закону.

"Представництво глобальної мережі, дослідивши положення законопроекту №7440, дійшло висновку, що окремі його положення не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії від 6.10.2017. (...) Є обґрунтовані сумніви, що у разі ухвалення проекту закону України №7440 "Про Вищий антикорупційний суд" він дозволить здійснити незалежний та неупереджений добір суддів та забезпечити належне функціонування майбутнього Вищого антикорупційного суду. ТІ Україна пропонує президентові України відкликати законопроект №7440 та внести доопрацьований із врахуванням вищевказаних рекомендацій Венеціанської комісії", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

Так, у заяві зазначено, що в ч. 5 ст. 8 проекту закону передбачена лише дорадча роль Громадської ради міжнародних експертів. Її негативний висновок щодо кандидата на посаду судді може бути проігнорований Вищою кваліфікаційною комісією суддів України - 11 голосами з 16 членів ВККС. Водночас Венеціанська комісія рекомендувала надати міжнародним організаціям та донорам вирішальну роль у процесі добору суддів. Отже, під знаком чистота відбору суддів, зазначає ТІ Україна.

По-друге, предметна підсудність Вищого антикорупційного суду не включає всі злочини, що підслідні НАБУ. Водночас розширено низку злочинів, які підслідні Національній поліції України та Державному бюро розслідувань. У висновку Венеціанської комісії чітко вказано, що юрисдикція суду має відповідати підслідності НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"Це може завантажити Вищий антикорупційний суд надто великою кількістю справ", - побоюються в організації.

Третій момент, на який звертають увагу в ТІ Україна, - в ч. 2 ст. 7 проекту закону визначені нереалістично високі вимоги до кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду: він повинен мати значний досвід здійснення в міжнародних міжурядових організаціях чи міжнародних судових установах за кордоном професійної діяльності у сфері права з питань протидії та боротьби із корупцією, мати знання та практичні навички застосування сучасних міжнародних антикорупційних стандартів і найкращих світових практик у сфері протидії та боротьби з корупцією, практики Європейського суду з прав людини.

"Такі вимоги суттєво звужують кількість потенційних кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду, що, прогнозовано, не дозволить належним чином провести їх добір", - прогнозують в організації.

Як повідомлялося, 22 грудня у Верховній Раді було зареєстровано внесений президентом України Петром Порошенком законопроект "Про Вищий антикорупційний суд". 26 грудня його текст оприлюднено на сайті парламенту.

Раніше прес-служба президента повідомила, що деякі експерти презентували П.Порошенку законопроект про Антикорупційний суд, який враховує рекомендації фахівців ОБСЄ та висновки Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА