13:19 27.01.2018

"Головними гальмами" розвитку України українці вважають олігархів і владу

4 хв читати
"Головними гальмами" розвитку України українці вважають олігархів і владу

Кожен четвертий український громадянин не вірить, що Україна як незалежна держава стане на ноги в осяжному майбутньому, на подолання негараздів у найближчі 10-15 років сподіваються 40%, зазначають соціологи.

В аналітичному матеріалі суботнього номера тижневика "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA), присвяченому проблемі еміграції з України, на основі даних анкети ZN.UA зазначається: " на запитання "Чи вірите ви, що Україна як незалежна держава стане на ноги?" 25% респондентів відповіли, що не вірять в імовірність подібного сценарію в осяжному майбутньому. Це — друга за популярністю відповідь. Тих, хто очікує незворотних позитивних змін у найближчі 10-15 років, більше — 40,4%. У меншості опинилися ті оптимісти, які впевнені, що все налагодиться років за п'ять — 16,1%".

"Ті, хто не вірить у швидку спроможність України як держави, становлять 30% від числа готових виїхати з країни, 64% від числа готових залишити Україну назавжди, 57% від числа готових голосувати за гроші, 42% тих, хто не голосує на виборах, не бачачи в цьому ніякого сенсу, 31% від тих, хто не завжди відвідує виборчі дільниці", – зазначає видання.

Опитані також називали щонайбільше три найголовніші чинники "гальмування" розвитку України. 42,4% респондентів назвали олігархів основною перешкодою на шляху розвитку країни, 32,9% – Верховну Раду, 26,3% – президента країни, 26,3% – уряд, 16% – чиновників.

Росію вважають винуватцем гальмування — 14,5%, проросійську "п'яту колону" – 12%, партії – 6,5%, українських націоналістів – 5,3%, суди – 4,5%, євреїв – 3,6%.

Те, що розвиток країни передусім гальмують виборці, вважають тільки 3,2%. Майже така сама кількість респондентів (3%) вважає, що головною перешкодою на шляху нашого розвитку є США.

При цьому вагалися з відповіддю 12,5%, а інші причини називали 1,6%.

Це анкетування засвідчило, що майже 90% населення не бачить необхідності в громадянській активності або навіть не розуміє, про що йдеться. Майже 32% громадян України хочуть жити в більш комфортній для життя країні, 45% опитаних готові виїхати за кордон для того, щоб отримувати більше грошей, 13% часто готові залишити батьків тут, щоб врятувати дітей там.

Майже кожен десятий почувається в безпеці в Україні. Майже 9% не вірять в майбутнє країни. Лише 5,6% тих, хто заявив про готовність виїхати з країни, хоче зробити це через корупцію в Україні (при цьому 5% українців дають хабарі часто; 37% обрали варіант відповіді "іноді"; 53% заявили, що ніколи цього не робили, і ще 5% не змогли кваліфікувати свої дії).

Опитування засвідчило, що 26% планують перечекати за кордоном важкі часи в Україні, а 14% готових виїхати з країни — категоричні і їх не лякає слово "назавжди". 12% мають іншу мету — заробити грошей і відкрити свою справу в рідній країні, 9,3% хотіли б отримати нові знання та досвід, а потім повернутися в Україну. Лише 3% хочуть залишити країну, доки не закінчиться війна.

29,1% населення України замислювалися над тим, щоб виїхати з країни. Водночас 6,3% готові це зробити і роблять певні кроки, 10,8% в принципі готові, але поки що нічого не робили, а 20% поки що не готові, але чекають сприятливих обставин. Такі результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ZN.UA.

При цьому 56,9% українців не готові виїжджати за жодних обставин, а 63,6% це навіть не спадало на думку.

На запитання про ставлення до трудової міграції в Росію, 41,9% відповіли, що робота в РФ — прийнятна річ, якщо вдома заробіток відсутній. Ще 21,2% обрали "філософський" варіант відповіді: "яка різниця, де заробляти?". При цьому трудова міграція в РФ прийнятна для 76,1% опитаних на півдні та 74,5% – на сході України. Виправдовують заробітчанство в Росії також 60% респондентів, що проживають у центральних регіонах країни і 49,4% опитаних у західних областях України.

З тих, хто визначився зі ставленням до гастарбайтерства в Росії (а 14,8% не змогли відповісти на це запитання), допускають можливість працювати в РФ 74% опитаних у Центрі і 58,6% опитаних на Заході.

За анкетою ZN.UA дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології з 21 листопада по 15 грудня 2017 року. Польовий етап тривав з 1 по 14 грудня 2017 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, крім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, підконтрольних Україні. Польовий етап зібрав 2039 анкет.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА